Predstavljamo BHL - prvi domaći Linux portal

Za BHL,

piše: Amar Tufo


Mene znate, nema potrebe da se nešto pretjerano ni predstavljam. Ja sam samo jedan Linux korisnik koji je želi Linux predstaviti širim narodnim masama u našoj zemlji. Tako je i krenula cijela priča oko Linux portala u Bosni i Hercegovini. Prije nekoliko mjeseci, ja sam najavio pokretanje i osnivanje Linux portala pod nazivom BHLinux ili samo BHL. Ta ideja je ostala samo na papiru jer su neke druge stvari u međuvremenu bile u glavnom planu.

Pored svega toga, zaposlen sam kao referent nabavke u firmi Saplast gdje radim sa firmama širom svijeta, tako da sam i u tom pogledu, osoba koja redovno mora širiti svoje znanje i svoje vidike kako bi posao obavljao što je efikasnije moguće. Ali, nisam ni u jednom trenutku odustao od namjere da konačno pokrenem sajt koji bi pisao o Linux-u i ostalim Linux temama. Nakon nekog vremena, sajt je konačno aktivan od danas.


Sajt koristi bloger platformu a ja sam odmah kupio domen preko sjajne platforme pod nazivom Namecheap.com. Domena je koštala svega $9 ili 16 KM. Ono što mi se ponajviše dopalo oko ove platforme jeste i činjenica da uz domenu, sajt je dobio i HTTPS certifikat radi sigurnosti. Osnovna misija ovog sajta jeste promocija Linux-a i besplatnog softvera otvorenog koda a kao neko ko koristi Linux već osam punig godina, mogu slobodno da kažem da sam se u potpunosi prilagodio i da Linux koristim u obavljanju svakodnevnih zadataka.


Portal će obrađivati tutorijale, recenzije Linux distribucija, pokrivat će novosti iz svijeta Linux-a, pratiti domaće i regionalne Linux projekte, te administraciju Linux sistema koja će se raditi u suradnji sa iskusnijim Linux korisnicima, regionalnim Linux stručnjacima te Linux zajednicom. Zaista vjerujem da će ovaj portal kroz period koji slijedi izrasti u respektabilan domaći Linux portal te se nadam da će uspjeti Linux predstaviti širim narodnim masama u našoj zemlji. 

Share:

Broj komentara: 8:

 1. Pošto bi blog bio i za zemlje regiona a ne samo BiH moj predlog bi bio da se nazove Balkanlinux.Puno sreće u daljem radu!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala na sugestiji. Prijedlog mi se dopada, ali će sajt za sada nastojati da upotpuni svoje kategorije tako da su mi sada potrebni autori koji bi poslali svoje autorske radove na objavu.

   Izbriši
 2. Odgovori
  1. Evo vam link sa https://archiveos.org/bhld/ | Podsječamo da je ova Linux distribucija dobila svoje posljednje stabilno izdanje 2010 kada je i ugašena.

   Izbriši

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE