10 primjera upotrebe cp komande

 Komanda cp je jedna od onih komandi sa kojom se jako često radi unutar Linux distribucija. Stoga, njeno poznavanje je jako bitno i uveliko olakšava rad. U ovom članku, pogledajte deset korisnih primjera upotrebe cp komande.


1. Kopiraj datoteku foo u datoteku bar


U ovom primjeru, komanda cp će kopirati datoteku foo.txt u datoteku bar.txt. Evo kako komanda izgleda:

cp foo.txt bar.txt

Slika 1: Kopiranje datoteke foo.txt u datoteku bar.txt

Izvor slike: BHLLinux


2. Kopiranje više datoteka u jednu lokaciju


U ovom primjeru cp komanda će kopirati datoteke foo.txt, bar.txt iz /home direktorija u direktorij data. Ova komanda će izvršiti taj zadatak:


  cp foo.txt bar.txt /home/amar/Desktop/data3. Kopiranje direktorija data sa cijelim sadržajem


U ovom primjeru će komanda cp kopirati direktorij data sa cijelim sadržajem u /home direktorij. Komanda izgleda ovako:


cp -R data /home/amar

Slika 3: Kopiranje direktorija data sa cijelim sadržajem u /home direktorij

Izvor slike: BHLLinux4. Kopiraj više direktorija


U ovom primjeru, cp komanda koristi opciju -R kao u prethodnom, kako bi kopirala više direktorija sa jedne lokacije na drugu. Opcija -R je rekurzija koja komandi govori da kopira sve datoteke i poddirektorije onih direktorija koje kopira. Komanda bi izgledala ovako:


cp -R data foo /home/amar

Slika 4: Kopiranje direktorija foo & data u /home direktorij

Izvor slike: BHLLinux


Primijetit ćete da sam prilikom izlistavanja komandi ls dodao opciju -d; njome sam tražio da samo izlista direktorije data & foo a ne ostale direktorije i datoteke mog /home direktorija.


5. Kreiraj back-up datoteke


U ovom primjeru, komanda cp koristi –backup opciju, kako bi stvorila back-up datoteke foo.txt unutar direktorija /home. Komanda izgleda ovako:


cp –backup foo.txt /home/amar/DesktopObratite pažnju kako je Desktop odredrišna lokacija back-up datoteke foo.txtSlika 5: Back-up datoteka foo.txt

Izvor slike: BHLLinux


6. Obavijesti me tijekom kopiranja


U ovom primjeru komanda cp koristi -i opciju kako bi obavijestila korisnika da li želi nastaviti kopiranje datoteke foo.txt u direktorij data, dopustiti overwrite i slično. Komanda bi izgleda ovako:


cp -i /home/amar/Desktop/foo.txt /home/amar/Desktop/data


Slika 6: Zahtjev za overwrite datoteke foo.txt unutar direktorija data

Izvor slike: BHLLinux7. Zadrži karakteristike datoteke


U ovom primjeru, komanda cp koristi opciju --preserve kako bi zadržala osnovne karatkeristike datoteke koja se kopira, kao što su permisije, korisnik i korisnička grupa kojoj datoteka pripada itd. U ovom primjeru, datoteka file1.txt iz direktorija data će biti kopirana u /home direktorij sa istim karakteristikama. Prije kopiranja, ovo su njene karakteristike.Slika7: Karakteristike datoteke file1 prije kopiranja

Izvor slike: BHLLinux


Komanda za kopiranje, koja pritom zadržava karatkeristike datoteke koja se kopira, je sljedeća:
cp --preserve /home/amar/Desktop/data/file1 /home/amar/

Jednom kada se ova komanda izvrši, možemo vidjeti da je datoteka zadržala iste karakteristike koje je imala onog trenutka kada je prvi put kreirana.
Slika 7.1: Prikaz karakteristika datoteke file1 nakon kopiranja

Izvor slike: BHLLinuxAko malo obratite pažnju na sliku 7.1 gdje sam pokazao cijeli postupak kopiranja datoteke, vidjet ćete da sam koristio dole opciju ls -l | grep file1. Ova opcija mi omogučava da prikažem samo datoteku koju želim a ne cio /home direktorij, koji je u mom slučaju zaista napunjen raznim fajlovima.8. Prikaži datoteke koje se trenutno kopiraju


U ovom primjeru, komanda cp koristi opciju -R te -v (verbose) kako bi prikazala datoteke koje se kopiraju. Za primjer ove komande, korišten je direktorij data koji se kopira unutar /home direktorija. Komanda izgleda ovako:cp -R -v /home/amar/Desktop/data /home/amar

Slika 8: Kopiranje direktorija data sa prikazom datoteka koje se kopiraju

Izvor slike: BHLLinux9. Postavi hard link na direktorij umjesto kopiranjaU ovom primjeru, cp komanda koristi -l opciju kako bi kreirala hard link direktorija data u novi direktorij po imenu kopije. Komanda izgleda ovako:


cp -l -r /home/amar/Desktop/data /home/amar/kopije

Jednom kada se ova komanda izvrši, hard link direktorija data će biti kreiran unutar direktorija kopije.

Slika 9: Postavljanje hard link-a direktorija data unutar direktorija kopije

Izvor slike: BHLLinux


10. Postavi symbolic link umjesto kopiranja


U ovom primjeru, komanda cp koristi opciju -s kako bi postavila symbolic link na direktorij PODACI2 unutar direktorija kopije. Komanda izgleda ovako:cp -s -R /home/amar/Desktop/PODACI2 /home/amar/kopije


Jednom kada se komanda izvrši, symbolic link će biti kreiran na sve datoteke unutar direktorija PODACI2.Slika 10: Kreiranje symbolic linka na direktorij PODACI2 unutar direktorija kopija

Izvor slike: BHLLinuxI na kraju


To bi bilo deset primjera upotrebe komande cp. Kao i sve druge komande untuar Linux-a, ova komanda je zaista korisna te njeno poznavanje uveliko olakšava rad s Linux-om jer omogučava dosta brže obavljanje radnji kopiranja nego što bi to obavio grafički program. 


Nadam se da Vam se ovaj članak dopao i da ste naučili neke primjere upotrebe komande cp. Ovaj članak je dio mog aktuelnog Udemy Linux kursa po imenu: ‘ The Complete Linux LPIC-1 Certification Course Exams 101-102’ tako da uskoro slijedi još korisnih članaka oko komandi. Do čitanja.

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE