Kako izlistati sadržaj direktorija sa permisijama u Linux-u?

 


Jedna od veoma često upotrebljivanih komandi u Linux-u jeste i komanda ls (list). Namjena ove komande je da prikaže ili izlista sadržaj direktorija kroz koje se korisnik kreće. Mimo toga, ova komanda može biti jako korisna ukoliko se želi doznati kakve su dozvole nad samom datotekom ili direktorijem (eng: permissions)? U ovom kratkom članku, pogledajte osnovne upotrebe datoteke ls.


Komanda list kao i sve druge komande u Linux-u, ima svoje argumente koji omogučavaju dosta brži rad unutar terminala. Ukoliko korisnik želi da izlista sadržaj direktorija, onda se u terminal unese ova komanda:


ls /home

Ova komnda će izlistati sadržaj home direktorija, što je prikazano na donjoj slici 1.


Slika 1: Prikaz sadržaja /home direktorija 
Izvor slike: BHLLinux

Kao što vidite na slici 1, prikazan je trenutno moj korisnički direktorij, direktorij drugog korisnika te lost and found direktorij. Da bismo izlistali sadržaj / direktorija, jednostavno unesemo komandu.

ls /

Jednom kada ju unesete, komanda će izlistati cio direktorij i poddirektorije, kao što je vidljivo na slici 2.Slika 2: Sadržaj root direktorija.

Izvor slike: BHLLinux


Za slučaj da ste se pitali kako izgleda hijerarhija Linux direktorija ili FSHS, onda gornja slika daje odgovor. Ukratko, root (/) direktorij je parent direktorij koji ima poddirektorije kao što je /bin, /etc, /boot, /home itd.


Ponekada je potrebno da znamo kakve su ovlasti ili permisije nad datotekama ili direktorijem. Da bismo to saznali, koristimo sljedeću komandu.


ls -lh DATA

Jednom kada se gornja komanda unese, direktorij DATA će biti izlistan kao na slici 3.

Slika 3: Sadržaj direktorija DATA

Izvor slike: BHLLinux


Obratite pažnju kako je izlistan sadržaj direktorija DATA na mom Desktopu. Na lijevoj strani imamo seriju slova koji mogu biti dosta zbunjujući na prvu, ali upravo ta slova govore ko može čitati, pisati, pristupiti ili izvršavati datoteke unutar ovog direktorija.


Dakle, uzmimo datoteku ALEKSANDAR.svg iz direktorija DATA, ovo su njegove informacije


1) -rw- administrator ima ovlasti čitanja i pisanja nad datotekom. Karakter (-) označava datoteku.

2) -rw- grupa ima ovlasti čitanja i pisanja nad datotekom.

3) -r- ostali mogu samo čitati datoteku, ali ne mogu je uređivati itd.

4) amar – naziv korisnika.

5) amar – naziv grupe kojoj korisnik pripada

6) 212 KB – težina datoteke

7) Okt 7 17:33 – datum i vrijeme kada je datoteka kreirana


Da sam u kojem slučaju koristio ls -R, sve datoteke i direktoriji unutar DATA direktorija bi bili izlistani. Evo kako izgleda sadržaj direktorija DATA kada se upotrebi -R (recursive) u komandi.


Slika 4: Sadržaj direktorija DATA te podirektorija 
Izvor slike: BHLLinux

To bio kratak članak koji raspravlja rad sa ls komandom. Do čitanja.


Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE