Šta je pwd komanda i za šta ona služi?

 Linux distribucije su jako uznapredovale u posljednjih nekoliko godina. Tako da svako malo, pojave se Linux distribucije razne namjene. Iako su Linux distribucije jako stabilne te opremljene velikim brojem programa spremnih za rad, za izvršavanje dosta velikog broja operacija, terminal je dosta brži. U ovom kratkom članku, upoznat ćemo se sa prvom komandom po imenu pwd i objasniti za šta ona služi?


For BHLLinux,

Amar Tufo


Komanda pwd je komanda čiji je zadatak da prikaže trenutni radni direktorij u kojemu se nalazite. Ova komanda nema nikakvih specijalnih argumenata te je njen zadatak upravo da prikaže trenutni direktorij. Drugim riječima, u bilo kojem direktoriju da se nalazite ova komanda će da vam kaže koji je to direktorij.


Unosom komande pwd u terminal, dobit ćete prikaz trenutnog radnog direktorija kao što je vidljivo na slici 1.Slika 1: Upotreba komande pwd

Izvor slike: BHLLinux

Kada učite rad sa Linux komandama, pwd je prva i osnovna komanda koju trebate poznavati. Siguran sam da većina zna za ovu komandu i njenu namjenu, ali eto, u svakom slučaju sam napisao ovaj kratak članak. Naredni put ćemo se upoznati sa komandom cd i kretanjem kroz direktorije a do tada, ugodan ostatak na sajtu i do čitanja.

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE