Kako instalirati AnyDesk klijent na Ubuntu Linux?

 


Remote klijenti su aplikacije koje vam omogučavaju brzo konektovanje na druga računala unutar mreže što može biti jako korisno u trenucima kada je potrebno izvesti instalaciju aplikacija, nadogradnji i ažuriranja drugih računala unutar mreže. Kada je riječ o Linux distribucijama, mnogo ovakvih aplikacija postoji kao što je Remmina, Tiger VNC, Time Viewer i drugi. U ovom članku, pogledajte kako instalirati AnyDesk klijent na Ubuntu Linux 20.04?


Ukratko rečeno, AnyDesk je veoma jednostavan klijent za spajanje na druga računala u mreži. Tako je jednostavan da po instalaciji ovog programa, potrebno je samo kopirati pristupnu lozinku remote mašine i dopustiti konekciju. Instalacija je sasvim jednostavna a moguće je ovaj program instalirati preuzimanjem AnyDesk klijent aplikacije preko zvanične web stranice ili instalacijom iz PPA repozitorija. 


Kao što vidite, jednom pošto pristupite zvaničnoj stranici anydesk aplikacije, ista stranica detektuje operativni sistem te Vam automatski omogučava da preuzmete instalacijsku datoteku. Jedina prednost instalacije iz PPA repozitorija u odnosu na ručno preuzimanje, leži u tome što nećete primiti nikakva sigurnosna ažuriranja i zakrpe niti obavijest o novoj verziji ove aplikacije. 

Instalacija AnyDesk klijenta

Stoga, savjetujem da instalaciju izvršite unosom sljedećih komandi u terminal.

$ wget -qO - https://keys.anydesk.com/repos/DEB-GPG-KEY | sudo apt-key add -
$ sudo sh -c 'echo "deb http://deb.anydesk.com/ all main" > /etc/apt/sources.list.d/anydesk-stable.list'
$ sudo apt update
$ sudo apt install anydesk

Navedene komande su za Ubuntu Linux Focal Fossa 20.04 te će raditi i u slučaju da koristite Ubuntu Linux Mate izdanje. Nakon završetka instalacije, anydesk klijent bi trebao biti dostupan.


Po završetku instalacije, anydesk klijent će prepoznati glavno računalo ( u ovom slučaju moj Ubuntu Mate) te remote računalo na kojem je instaliran Zorin OS 15. Za pristup Zorin klijentu s ovog računala, potrebno je samo kliknuti na donju ikonicu kako bi se započela sesija. 


Nakon što se odobri konekcija sa ovog računala na remote klijent, bit će dostupan kompletan pristup remote računalu gdje je moguće da se krećete kroz računalo, instalirate nove aplikacije, ažuriranja, nadogradnje itd.


To bi bila instalacija i pokretanje AnyDesk klijenta na Ubuntu Linux- 20.04. Ukoliko Vam se dopada ovaj članak a pritom ste naučili nešto korisno, ostavite like, podijelite članak na društvenim mrežama i do čitanja.

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE