Povratak u prošlost - Ubuntu 4.10 Instalacija na Gateway 2000


20. Oktobra 2004. godine, objavljeno je prvo izdanje  Ubuntu Linux-a, čuvene i popularne Linux distribucije. Tadašnje, prvo izdanje, Canonical, kompanija koja stoji iza ove Linux distribucije, imenovala je pod nazivom 'Warty Warthog'. U ovom članku, bit će prikazan instalacijski proces prvog izdanja Ubuntu-a na računalo Gateway 2000. 


Sistemski zahtjevi i preporučena konfiguracija

Prije nego pređemo na instalacijski proces ove Linux distribucije, evo sistemskih zahtjeva koje vaše računalo mora zadovoljiti sa preporučenom konfiguracijom. Naime, Ubuntu 4.10 neće biti instaliran u virtualnu mašinu, jer to ne preporučujem iz razloga što moderni hardver nije dovoljno optimizovan za distribuciju staru 17 godina, tako da će cio instalacijski proces biti prikazan na računalu starom oko 20 godina. U pitanju je računalo Gateway 2000, prikazano dole na slici.


Slika 1: Gateway 2000 računalo sa Intel celeron procesorom

Izvor slike: BHLLinux.com


Što se tiće sistemskih zahtjeva koje je ova Linux distribucija tražila 2004. godine, kada je objavljena, u pitanju su sljedeći minimalni zahtjevi.

  • Intel 486 procesora
  • 100 MHz
  • 64 MB RAM
  •  Sound Blaster Creative
  • 3dfx Banshee card - 16MB video RAM
  • 20 GB HDD (IDE)
Navedena konfiguracija se nalazi unutar gornjeg računala, stim što matična ovog računala ima svoju on-board grafiku, tako da 3dfx grafička kartica se može naknadno instalirati. Sa navedenom konfiguracijom, cijena ovog računala 2000-tih je koštala nevjerovatnih $1999, tako da bi danas platili, sigurno duplu cijenu za ovu konfiguraciju. Ono što je pak interesantno, jeste činjenica da su mnogi potcijenili ova računala, a o tome nekada drugi put.Idemo na instalaciju Ubuntu-a 4.10.

Instalacija Ubuntu 4.10 

Kada je Ubuntu 4.10 izašao 20. oktobra 2004. godine, Canonical je uspostavio servis 'Sheep It' koji vam je omogučavao da dobijete instalacijske diskove svakog izdanja Ubuntu Linux-a direktno na vašu kućnu adresu, pa tako i najstarijeg izdanja ove Linux distribucije. Servis je ugašen 2011. godine, tako da, ako ste željeli originalne diskove 4.10 Ubuntu-a, mogli ste ga dobaviti preko ovog servisa. Evo kako su izgledali diskovi Ubuntu-a 4.10.

Slika 2: Instalacijski diskovi Ubuntu 4.10 Warty Warthog 
Izvor slike: BHLLinux.com

Uredu, ubacit ćemo Ubuntu 4.10 install cd u Gateway računar i sačekati da se Ubuntu pokrene. Jednom pošto smo ubacili instalacijski disk, trebali bismo vidjeti poznati Ubuntu-ov splash screen, što je prikazano na slici dolje. 

Slika 3: Početak instalacije Ubuntu-a 4.10
Izvor slike: BHLLinux.com

Nakon što stisnemo ENTER taster na tastaturi, Ubuntu Linux će učitati kompresovanu Linux kernel datoteku (vmlinuz), te će se pojaviti plavi dijalog na kojem možemo odabrati jezik instalacije. 

Slika4: Odabir jezika - Ubuntu Linux 4.10
Izvor slike: BHLLinux.com

Nakon što potvrdimo Engleski jezik, kao preporučen jezik instalacije, pojavit će se drugi dijalog gdje trebamo izabrati našu lokaciju. Za sada, ja ću ostaviti SAD, kao trenutnu lokaciju. 

Slika 4: Odabir trenutne lokacije - Ubuntu 4.10
Izvor slike: BHLLinux.com 

Nakon odabira lokacije, pojavit će se dijalog za odabir jezika tastature, pa ću ja odabrati, za sada, American English. 

Slika 5: Odabir jezika tastature - Ubuntu 4.10
Izvor slike: BHLLinux.com 

Nakon što potvrdimo jezik tastature, u narednom koraku instalacijski vodić će pokušati prepoznati unutarnji hardver ovog računala, kako bi se instalacija nastavila.


Slika 6: Detektovanje hardvera - Ubuntu 4.10 
Izvor slike: BHLLinux.com

Nakon što instalacijski vodić prepozna hardver računala, naredni dijalog će učitatati sve programske datoteke koje su potrebne za uspješnu instalaciju Ubuntu-a 4.10.


Slika 7: Učitavanje programskih datoteka - Ubuntu 4.10
Izvor slike: BHLLinux.com 


Nakon što Ubuntu-ov instalacijski dijalog završi učitavanje potrebnih programskih datoteka, pojavit će se naredni dijalog na kojem treba unjeti naziv računala. Za sada, ja ću zadržati predloženo ime 'ubuntu'.


Slika 7: Odabir naziva računala  - Ubuntu 4.10
Izvor slike: BHLLinux.com 

Nakon što potvrdimo naziv mašine, naredni dijalog će izvršiti detekciju diskova te ostalog hardvera, te nastaviti instalacijski proces. Imajte na umu da ovo računalo koristi IDE (Integrated Device Interface) za spajanje hard diska, dakle nije SATA kao kod modernih računala. 


Slika 8: Detekcija hard diska - Ubuntu 4.10 
Izvor slike: BHLLinux.com 

Nakon što disk dijalog obavi detekciju hard diska, pojavit će se drugi, kratki dijalog koji će učitati program za particionisanje diska. 

Slika 9: Učitavanje programa za particionisanje - Ubuntu 4.10
Izvor slike: BHLLinux.com 

Nakon ovog kratkog dijaloga, pojavit će se dijalog sa hard diskom. Trenutno, ovo računalo ima hard disk od 80 GB, pa ću ja odabrati cio disk, za svrhu ove instalacije. 


Slika 10: Odabir hard diska za instalaciju - Ubuntu 4.10
Izvor slike: BHLLinux.com 

Nakon odabira diska, izveo sam malu izmjenu, te sam kreirao oko 512 MB swap prostora, te 79.5 GB prostora za root (/) particiju. Sada je potrebno odabrati opciju 'Finish partitioning and write changes to the disk'.


    Slika 11: Particionisanje diska za instalaciju - Ubuntu 4.10
Izvor slike: BHLLinux.com

Nakon odabira pomenute opcije, naredni dijalog će prikazati izvršene promjene na disku, te nas upitati da li se slažemo sa izvršenim particionisanjem diska? Pošto je proces particionisanja izveden kako treba, odabrat ćemo opciju Yes, i krenuti dalje. 


Slika 12: Pregled izvršenog particionisanja - Ubuntu 4.10
Izvor slike: BHLLinux.com

Nakon potvrde izvršenih izmjena, naredni dijalog će obaviti kreiranje root (/) i swap particije, te nastaviti instalacijski proces dalje. 


Slika 13: Kreiranje root (/) i swap particije - Ubuntu 4.10
Izvor slike: BHLLinux.com

Pošto instalacijski proces izvrši kreiranje diskova, preće na naredni dijalog koji će početi instalaciju samog Ubuntu Linux-a 4.10, što je prikazano na slici 14.


Slika 14: Instalacija Ubuntu-a 4.10
Izvor slike: BHLLinux.com 

Nakon nekih dvadeset minuta, instalacija Ubuntu 4.10 je gotova, te će se pojaviti dijalog potvrde instalacije, prikazan na slici 15.


Slika 15: Potvrda instalacije Ubuntu-a 4.10
Izvor slike: BHLLinux.com

Nakon potvrde instalacije, računalo će se resetovati, tako da u narednih nekoliko dijaloga, ne trebamo instalacijski disk, obzirom da će se Ubuntu Linux 4.10 butati sa hard diska. 


Slika 16: Butanje Ubuntu-a 4.10 sa hard diska
Izvor slike: BHLLinux.com

Nakon što se Ubuntu 4.10 buta sa diska, pojavit će se dijalog koji će nas u nekoliko narednih koraka, voditi ka postavci korisničkog naloga, radnog okruženja itd.
Slika 17: Postavka i konfiguracija Ubuntu-a 4.10
Izvor slike: BHLLinux.com

Pošto potvrdimo taster <Ok>, pojavit će se dijalog gdje je potrebno kreirati korisnički nalog, što je prikazano na slici 18.


Slika 18: Kreiranje korisničkog naloga - Ubuntu 4.10
Izvor slike: BHLLinux.com

Kada unesete željeno korisničko ime, istome je potrebno dodijeliti jedinstvenu lozinku koja se nalazi unutar datoteke /etc/shadow, dok je unutar datoteke /etc/passwd koja sadrži podatke o korisničkom nalogu, lozinka prikazana malim slovom x.


Slika 19: Kreiranje korisničke lozinke
Izvor slike: BHLLinux.com

Nakon što unesete lozinku, te istu potvrdite, instalacijski proces će se nastaviti, te će se ubrzo pojaviti dijalog koji vam nudi instalaciju i dobavljanje aplikacija, biblioteka i drugih datoteka preko interneta. 
Slika 20: Preuzimanje aplikacija preko interneta
Izvor slike: BHLLinux.com

Ukoliko ste povezani na internet, preporučujem da odaberete preuzimanje aplikacija i ostalog softvera s neta, jer ćete kasnije uštedjeti vrijeme za nepotrebno ručno preuzimanje softvera i konfigurisanje. Ukoliko pak niste povezani na net, onda možete preskočiti ovaj dijalog, te dopustiti instalacijskom vodiću da kompletira i dovrši instalaciju aplikacija i potrebnih paketa. 


Slika 21: Instalacija i konfiguracija paketa - Ubuntu 4.10
Izvor slike: BHLLinux.com

Nakon što instalacijski proces izvede instalaciju i konfiguraciju aplikacija i ostalih paketa, pojavit će se dijalog sa uspješnom potvrdom instalacije i konfiguracije Ubuntu-a 4.10, čime je proces instalacije i postavke ovog Ubuntu-a, gotov.


Slika 22: Potvrda instalacije i konfiguracije Ubuntu-a 4.10
Izvor slike: BHLinux.com


Ovim posljednjim dijalogom uspješne instalacije Ubuntu-a, gotov je naš proces instalacije i konfiguracije Ubuntu-a 4.10 na Gateway2000 računalo. Cio proces je trajao nešto više od 35 minuta, obzirom na hardverske specifikacije ovog računala, nije bilo tako strašno. Pošto je ovaj članak ionako dug, ovim bi bio gotov prvi dio članka. U narednom dijelu, pogledat ćemo kratku turu kroz Ubuntu 4.10 Warthy Warthog. Do čitanja !!!

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE