Kako kopirati podatke na remote mašinu komandom scp?

 


Komanda scp omogučava sigurno kopiranje podataka unutar mreže, na udaljeno (remote) računalo. Komanda može jako dobro doći u onim slučajevima kada nemate USB ili druge medije za prenos podataka, a određeni podaci sa vašeg remote računala, vam hitno trebaju. U ovom praktičnom članku, pogledajte kako kopirati podatke na remote mašinu komandom scp, te preuzeti iste na lokalno računalo?


Sintaksa upotrebe scp komande


Prije nego pređemo na praktični dio ovog članka, pogledajmo kako izgleda sintaksa upotrebe scp komande. 


Gornja dvotačka (:) predstavlja remote mašinu s koje se kopira datoteka file1, dok donji dio komande predstavlja lokaciju direktorija na lokalnom računalu. Bit će bolje jasnije kada praktično upotrebimo gornju komandu. 

Kopiranje podataka sa remote računala

Da bismo kopirali podatak file1.txt sa remote računala (u mom slučaju HP Pavilion DV6) na moj lokalni računal (HP EliteBook), možemo koristiti sljedeću komandu.Nakon što izvršimo gornju komandu, vidimo da je datoteka file1.txt uspješno kopirana (preuzeta) sa remote mašine na lokalno računalo. 

Napomena: komanda scp koristi ssh (secure shell) za obavljanje operacije kopiranja. Ja sam uspješno postavio i konfigurisao pristup remote mašini preko ssh protokola bez lozinke (passwordless ssh login), dok će kod Vas tražiti da unese lozinku vaše remote mašine, ali i lokalne mašine onda kada prenosite potatke sa remote računala.

Kopiranje podataka sa lokalnog na remote računalo

Da bismo kopirali (uplodovali) datoteku sa lokalnog računala na remote mašinu, možemo koristiti sljedeću komandu.Kao što vidimo, komanda je uspješno kopirala datoteku file2.txt na remote mašinu. Sada je potrebno da se ulogujemo na remote mašinu, te vidimo da li je datoteka fizički dostupna. 


Datoteka file2.txt je uspješno kopirana (uplodovana) na remote mašinu. Unosom komande cat, moguće je prikazati sadržaj pomenute datoteke. 

To bi bilo sve u ovom praktičnom članku gdje ste imali priliku da naučite kako kopirati podatke sa remote mašine na lokalnu mašinu, i obrnuto. Ukoliko vam se dopada ovaj članak, podijelite ga dalje na društvenim mrežama, ostavite vaše komentare ispod, i do čitanja. 

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE