Linux Essential Day | Njemačka

 


Linux okuplja velik broj korisnika širom svijeta, koji se okupljaju u matične zajednice koje djeluju širom svijeta. Tako će , 13 i 14. Marta u Njemačkoj, biti održana Linux Essential radionica. U nastavku pročitajte detalje i kako možete da se priključite, ukoliko ste zainteresovani.


Kako prenosi Linux Professional Institute, ova Linux radionica u Njemačkoj počinje sutra, 13. Marta oko 10:00. Njen moto "Just do it! differently" ima za cilj da privuće što velik broj Linux korisnika koji imaju namjeru da se upoznaju što bolje sa Linuxom, te odluče za polaganje Linux Essential certifikata. Ukoliko vas zanimaju pripreme za Linux Essential certifikat, pogledajte na linku kurs kojeg donosi platforma PluralSight.


Ovaj Linux fest će trajati dva dana, a sastoji se od nekoliko radionica koje donose set raznih aktivnosti. 

U sklopu prve radionice koja nosi naziv "The Linux community and a career in open source", imat ćete priliku da se upoznate sa Linux zajednicom i karijerom u sotveru otvorenog koda. Cilj ove prve radionice ima namjeru da korisnicima objasni svrhu i ulogu Linux te softvera otvorenog koda, i kako se naviknuti na upotrebu besplatnog softvera u svakodnevnom životu. Ova radionica počinje sutra u 10:00, a svoje bogato iskustvo sa GNU/Linux-om, podijelit će Mark Swillus, koji će Vam objasniti kako i vi možete postati dio velike Linux zajednice. 

Druga radionica počinje oko 10:45, a nosi naziv "Finding your way on a Linux system" na kojoj će govoriti Dirk Streubel, koji trenutno obnaša dužnost trenera i Linux konsultanta u sklopu kompanije B1 Systems GmbH. Dirk će upoznati korisnike sa terminalom i osnovnim komandama u Linux-u, kako biste mogli bolje upoznati Linux ispod haube. Pored osnovnih komandi, imat ćete priliku da naučite kako kreirati podatke, direktorije, kako premještati podatke s jedne lokacije u drugu, te kako ih obrisati, itd. Radinoci se možete pridružiti na ovaj link.

Treća radionica nosi naziv "The power of the command line", a ista počinje oko 11:30. Učesnici će imati priliku da se iz prve ruke iskusnih stručnjaka kao što je Michael Gisbers te Kai Schell iz LPI Central Europe, upoznaju sa načinjom arhiviranja datoteka i direktorija u Linux-u koristeći se dobro poznatim komandama, kao što je tar, gzip, gunzip, zip, te unzip. Radionici možete pristupiti na gornjim linkovima ili klikom na ovaj link.

Četvrta radionica nosi naziv "The Linux operating system", a ista počinje u 13:00. Radionica ima za cilj da upozna učesnike sa nešto većim detaljima oko Linux distribucija itd. Njen govornik Harald Maaßen, IT predavač i autor nekoliko knjiga na temu LPIC-1 i LPIC-2, će podijeliti svoje znanje i iskustva oko pripreme za Linux LPIC certifikaciju, na šta obratiti pažnju, i kako se najbolje spremiti za polaganje jednog od gore dva pomenuta certifikata.

Peta radionica nosi naziv "Security and file permissions", a ista počinje oko 14:00. Franz Knipp, profesor primjenjenih nauka sa Univerziteta u Burgenlandu, će podijeliti svoje znanje o osnovama sigurnosti Linux-a, načinu na koji se kreiraju korisnički nalozi, kako prikazati koji korisnik je trenutno ulogovan, kako dodijeliti permisije (dozvole) nad datotekama komandom chmod, kako promijeniti vlasnika datoteka ili direktorija komandom chown, itd. Ovoj radionici se također možete pridružiti preko stranice bbb.live.linux-tage.de, ili klikom na ovaj link.

Ukoliko Vas zanima ova radionica ali i ostale pojedinosti o ovom Linux festu, onda posjetite ovaj link za detalje. Vidimo se sutra na Linux festu, a detalje i neke interesantne i korisne detalje iz radionica kao i LPI kviza, donosim u narednom tekstu ovog portala. Do čitanja.

[1] LPI Linux Essential Day - Germany

shorturl.at/suANX

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE