LinuxTag Njemačka | Izvještaj sa festa


 Jučer je održan u Njemačkoj održan LinuxTag, redovni fest Linux zajednice koja se okuplja u malenom Njemačkom gradu Chemnitz. LinuxTag je bio zaista sjajan, a sadržao je nekoliko radionica, pa u nastavku ovog članka, evo nekih kratkih zanimljivosti. 

Ukratko o LinuxFest-u

Jučerašnji Linux fest je zbog Covid19 pandemije, održan virtualno, a cio dan je strimovan preko linka  Chemnitz udruge Linux korisnika. Predavači su bili vrsni Linux stručnjaci kao što je Kai Schell, Dirsk Streubel, Franz Knipp, Mark Swillus, Michael Gisbers, Harald Maasen. Ja sam također bio prisutan, a imao sam priliku da učestvujem aktivno u sklopu praktičnih laboratorija, te rada sa komandama kao što je cp, cd, tar, bzip2, gzip, gunzip, rm, head, tail, less, more, itd. 


Bitno je za kazati kako je jučerašnji fest održan na Njemačkom jeziku, ali predavačima nije smetalo da pišete i na Engleskom jeziku, da se uključite u rad sa komandama, da sudjelujete u praktičnom laboratoriju u radu sa glavnim Linux komandama. Jučer je također pomenut i Linux LPIC-1, na što se treba posebno fokusirati ukoliko sami spremate Linux LPIC-1 certifikaciju, koje komande i argumente posebno trebate poznavati; pomenut je Linux boot process, Linux file system hijerarhija, rad sa komandama, manipulacija podacima upotrebom komanci (head, tail, less, more, sed). Pomenute su bile permisije nad podacima kao što je rwx-rw-x, kako promijeniti vlasnika komandom chown, kako promijeniti grupu korisnika komandom chgrp, kako promijeniti pristup podacima komandom chmod te primjenom oktalnog broja itd.

Franz Knipp je održao jako interesantno predavanje o Linux i upravljanju korisničkim nalozima i grupama unutar Linux distribucija. Imao sam priliku da učestvujem aktivno cijelo vrijeme, od kreiranja korisnika komandom useradd, kratkog objašnjenja datoteke /etc/passwd, /etc/shadow, prikaza korisničkih podataka upotrebom komance cat /etc/passwd | grep user, do kreiranja korisničke grupe komandom groupadd, dodavanje u novu grupu komandom usermod -a -G group, itd. Ovdje sam imao priliku da utvrdim svoje znanje, ali i naučim nešto novo.


Sve u svemu, bio je to jedan, zaista, sjajan dan u kojem sam imao priliku da porazgovaram s ljudima iz svijeta Linux-a, steknem nova znanja i iskustva. Radujem se svakako, ponovnom LinuxTag-u, a do tada, vjerujem da će ova pandemija nestati. Do čitanja!!!
Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE