Postavljanje prioriteta procesa upotrebom komande nice i renice

 


Velika prednost kod Linux-a jeste mogučnost manipulacije procesima. Prošli put sam pisao o tome kako prikazati id broj procesa, te terminirati ga. U ovom članku, ukratko ćemo pogledati kako postaviti prioritet procesa upotrebom komande nice i renice.


Šta je to nice komanda?


Kako svaki proces u Linux-u ima svoj nice vrijednost, ista ta vrijednost omogučava da proces ostvari bolje rezultate rada. Komanda nice omogučava da se postavi vrijednost procesa u rasponu od -20 što je najveća nice vrijednost, 0 je zadana vrijednost, te 19 što je najniža nice vrijednost koja se može postaviti za proces. Trebati znati i to kako samo root korisnik može postaviti najvišu i najnižu nice vrijednost procesa, dok normalni korisnik može pokretati aplikacije sa najnižom zadanom vrijednošću što je 0. S druge strane, što je niža nice vrijednost, proces će raditi bolje. 


Kako prikazati nice vrijednost procesa?

Da bismo prikazali nice vrijednost procesa, u terminalu možemo unjeti sljedeću komandu.


Kada se komanda izvrši, prikazat će se nice vrijednosti procesa u obliku tabele.


Kako postaviti nice vrijednost?

U svrhu demonstracije komande nice, pokrenut ćemo mali program po imenu xeyes u pozadini, a zatim ćemo postaviti nice vrijednost 10. 


Slika 1: Grafički program xeyes | BHLLlinux.com

Obratite pažnju da je unosom komande ps -l, tabelarno prikazana zadana NI vrijednost grafičkog programa xeyes, što je 0. Da bismo postavili nice vrijednost na 10, možemo izvršiti sljedeću komandu.


Ako sada prikažemo nice informacije o ovom malom grafičkom programu, trebalo bi da je sada vrijednost -10, umjesto 0.


Slika 2: Postavljanje nice vrijednost za program xeyes

Šta znači ova nice vrijednost za grafički program xeyes? Kao što sam rekao na samom početku, što je manja nice vrijednost, proces će imati bolji odziv. U slučaju ovog programa, postavljena je pozitivna nice vrijednost za ovaj grafički program xeyes, koji nije nešto zahtjevan grafički program, niti  tereti CPU. 

Da bismo postavili negativnu vrijednost za program xeyes, možemo izvršiti sljedeću komandu.


Izlistavanjem vrijednosti za xeyes program, u terminalu ćemo dobiti sljedeći rezultat.

Slika 3: Postavljanje negativne vrijednosti za xeyes

Postavljanje renice vrijednosti za xeyes

Upotrebom komande renice, možemo promijeniti dodjeljenu negativnu vrijednost za program xeyes sljedećom komandom. Napomena: samo root korisnik može dodijeliti nice vrijednost programu ili procesu, te promijeniti komandom renice istu. Slika 4: Postavljanje nove vrijednosti za program xeyes

Upotrebom komande renice, promijenili smo nice vrijednost programa xeyes iz negativne --15, u pozitivnu vrijednost 8, još dok je program aktivan. 

To bi bilo sve u ovom članku, gdje sam ukratko prikazao rad sa nice komandom, te kako postaviti prioriter procesa, te promijeniti isti komandom renice još dok je program ili proces aktivan. Ukoliko ste primijetili neku tehničku grešku unutar članka, ostavite u komentaru ispod, a ja ću izvršiti korekciju. Do čitanja. 

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE