TIP Root - Could not display /media


 Način na koji Linux upravlja uređajima je dosta specifičan. Lista uređaja koji su trenutno mountovani se nalazi unutar datoteke /etc/fstab. Ponekada se može dogoditi scenario gdje ste uređaj ubacili unutar vaše distribucije, ali joj je nemoguće pristupiti, tako da ćete prilikom pristupa dobiti grešku "root - could not display /media | the location is not a folder". Evo kako veoma jednostavno riješiti ovaj problem.

Ukoliko se ovakav scenario pojavi, a hoće sigurno nekada tokom rada, pa ćete vidjeti ovakvu sliku tokom pristupa uređaju.


Slika 1: Nemoguć pristup uređaju unutar direktorija /media

Jedan od razloga je i taj što uređaj koji je povezan na sistem (USB ili MicroSD kartica) nemaju ovlasti korisnika niti korisničke grupe nad direktorijem /media gdje se takvi uređaji montuju. Unosom ove komande, problem će biti rješen.


Kada se ova komanda izvrši, direktorij /media će ponovo biti pod vlasništvom korisnika amar, tako da ćete imati pristup vašim uređajima. U vašem slučaju, umjesto amar:amar, stavite vaše korisničko ime i ime vaše grupe. U terminalu proces izgleda ovako.


Slika 2: Vraćanje prava nad direktorijem /media

Kada se pristupi mountovanom uređaju u direktoriju /media, problem je uspješno riješen.


Slika 3: Pristup SD kartici unutar direktorija /media

Ovim bi bio riješen ovaj mali praktični članak u kojem je prikazano kako riješiti grešku pristupa uređajima unutar direktorija /media. Toliko od mene i do čitanja!!!.

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE