Vim TIP | Kako riješiti E45 readonly file error

 


Vim editor je izuzetno moćan Linux editor kojeg ja veoma često koristim kada editujem određene konfiguracijske datoteke. Njegovo poznavanje je veoma bitno, jer se jako često koristi, a pojavljuje se i u obliku pitanja na Linux LPIC-1 testu. Tokom editovanja datoteka, može se dogoditi scenario da slučajno unesete određeni karakter koji vas sprečava da spasite i zatvorite datoteku. Taj scenario je još poznat kao E45 readonly file error. U ovom članku pogledajte kako veoma jednostavno riješiti ovaj scenario.


Slika 1: E45 readonly vim error 

Srećom, rješenje ovakvog scenarija je veoma jednostavno, i sve što je potrebno, jeste uči u komandni mod pritiskom Esc tastera, te unjeti :wq!, i datoteka će biti uspješno ažurirana i spašena. 

Ukoliko uređujete konfiguracijske datoteke, budite veoma oprezni jer unos pogrešnih informacija može ozbiljno oštetiti datoteku, što može dovesti do nestabilnosti samog sistema. Tako da preporučujem da svaki put radite backup datoteke bilo /etc/fstab ili /etc/sudoers.  To bi bilo sve u ovom članku. Do čitanja!!!

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE