Kako formatirati USB upotrebom mkfs komande u Linux-u?

 


Upravljanje uređajima u Linux distribucijama je sastavni dio posla ne samo Linux sistem administratora, nego i običnog korisnika. Stoga je veoma bitno da znate na koji način izlistati aktivne uređaje u sklopu Linux distribucije, kako ih mountovati, te kako pravilno formatirati jedan USB u Linux-u upotrebom mkfs komande. U nastavku ovog članka, pročitajte kako formatirati USB upotrebom mkfs komande u Linux-u?


Kako izlistati aktivne uređaje u Linux-u?

Da bismo izlistali aktivne uređaje u Linux-u, koristimo komandu df. Komanda izgleda ovako.


Unosom u terminalu, komanda će prikazati sljedeće informacije o uređajima.


U komandi argument h će prikazati memoriju u MB, GB; dok T argument će prikazati tip uređaja. USB uređaj je prikazan na dnu kao /dev/sdb. 

Kako mountavati USB upotrebom komande mount/umount?

Prije nego formatiramo USB, morate znati kako pravilno mountovati i demountavati uređaj sa sistema. Komanda mount će staviti USB uređaj u radno stanje sa adekvatnim direktorijem u sklopu kojeg je moguće pristupiti uređaju. 


U ovoj slici, svi eksterni uređaji se mountuju u sklopu direktorija /media, dok je amar zapravo sam USB uređaj. Da bismo uređaj izbacili iz radnog stanja, koristimo komandu umount u ovom obliku.


Jednom kada se komanda izvrši, USB uređaj će biti isključen iz Linux distribucije. Ova se komanda koristi i u slučaju kada se uređaj formatira komandom mkfs, pa je prije samog formatiranja nužno da uređaj nije mountovan u svoj direktorij. Sada, pošto je uređaj unmountovan, možemo ga formatirati komandom mkfs. Cijela komanda izgleda ovako.


Postupak izvršavanja komande u terminalu je prikazan na donjoj slici.

Ukoliko Vas zanima kako dati naziv USB uređaju koristeći terminal, onda za tu potrebu koristimo komandu e2label. Pošto je kod mene USB 16GB DataTraveler, koristeći komandu e2label, ja ću mu dati naziv ubuntuDisk. Cijela komanda izgleda ovako.


Cijeli postupak u terminalu sa finalnim nazivom uređaja je prikazan na donjoj slici.

Ovim bi bio gotov ovaj članak u kojem ste imali priliku da saznate kako formatirati USB uređaj upotrebom komande mkfs, te kako mu dodijeliti željeno ime. Ukoliko vam se dopada članak, ostavite komentare ispod, podijelite na društvenim mrežama, i do čitanja!!!. 
Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE