Kako prikazati datum instalacije Linux distribucije?


 Linux distribucije su prepune korisnih alata i komandi koje vam omogučavaju rješavanje svakodnevnih zadataka. No, šta ako želite prikazati tačan datum instalacije  Linux distribucije. U ovom kratkom članku, imate priliku da saznate kako prikazati tačan datum instalacije vaše Linux distribucije?


Ukoliko koristite bilo koju Linux distribuciju, veoma je bitno da poznajete hijerarhiju Linux file sistema. Ukratko, nju čini root (/) direjktorij koji se sastoji od poddirektorija kao što su /bin, /boot, /etc/, /sbin, /var, i drugi. Na root direktorij možete gledati kao majku svih poddirektorija koji su gore pomenuti.

 Za nas je ovdje bitan /var direktorij koji skladišti jako važne informacije o kernelu, butanju Linux distribucije, i drugim važnim procesima bitnim za ispravan rad distribucije. Informacije o instalaciji Linux distribucije se nalaze u direktoriju /var/log/installer

Naziv same distribucije i njen tačan datum instalacije se nalaze unutar datoteke po imenu syslog. Unos sljedeće komande u terminal će prikazi tačan datum instalacije moje Linux distribucije. Komanda izgleda ovako.sudo   head   -n1   /var/log/installer/syslog

Unosom ove komande u terminal, prikazat će se sljedeći rezultati koji će dati tražene informacije.


Kao što vidite na slici, moja Linux distribucija Ubuntu Mate 20.04 Focal Fossa je instalirana 17 Oktobra tekuće godine oko 18:15:28 sekundi. Sada znate kako prikazati datum instalacije Linux distribucije u terminalu? Ukoliko Vam se dopada članak, podijelite ga na društvenim mrežama. Do čitanja!!!
Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE