Prvi koraci sa Linux-om | 30 komandi za početnike - I dio -

 
Većina Linux distribucija ima set predinstaliranih aplikacija za uređivanje teksta, tabela, izradu prezentacija, obradu, pregledanje, editovanje videa, fotografija, izradu logotipova i drugih grafičkih datoteka, pregledanje i surfanje net-a, ipak su komande te koje rješavaju određene zadatke dosta efikasnije nego što je to slučaj sa grafičkim aplikacijama. U nastavku ovog članka, pogledajte prvi dio 30 praktičnih Linux komandi sa primjerima, za totalne početnike.

Koju Linux distribuciju odabrati kao početnik?

Već nekoliko godina unazad, javlja se sve veći broj Linux distribucija iza koje stoji cijela grupa ljudi, ili ponekada samo pojedinac sa malim timom. Tako su krenule i popularne Linux distribucije kao što su GNU/Linux Debian, Ubuntu, RedHat, Linux Mint, i druge. Stvar je u tome što ove Linux distribucije se razvijaju godinama i njihove instalacione .iso datoteke su sve veće, i veće, što ovisi o količini predinstaliranih aplikacija i drugih paketa unutar same distribucije. Koju Linux distribuciju biste trebali vi odabrati, i kako odabrati onu distribuciju koja će najbolje raditi na vašem računalu? Pitanje je samo koliko je jak vaš računar; drugim riječima, kakve su hardverske performanse vašeg računala ili laptopa, i šta planirate raditi na odabranoj Linux distribuciji? Ovo drugo pitanje prepuštam vama na odgovor, a ja ću vam pokušati odgovoriti ovo prvo, po meni, jako bitno pitanje.

Kakve su hardverske performanse vašeg računala, toliko će dobro raditi i odabrana Linux distribucija. Ukoliko imate Intel Dual Core, 4 GB RAM-a, integrisanu grafiku, i 80 GB hard disk prostora, onda je Linux Lite ili Pop OS (System76 Linux distribucija) idealan izbor. S druge strane, ukoliko imate Intel i3/i5, 4 GHz, 4/8 GB RAM-a, SSD 120/256 GB, onda u tom slučaju Ubuntu Mate, Linux Mint, Neptune OS, Solus Linux, Kubuntu. Kod mene je HP Elite Book 8570p, intel i5, 3.80 GHz, 120 GB SSD, te 4 GB RAM-a kojeg pogoni Ubuntu Linux MATE 20.04 Focal Fossa, tako da ako mene pitate, ja bih vam preporučio Ubuntu Linux MATE, ali i Linux Mint kao vašu Linux distribuciju s kojom ćete početi istraživati svijet Linux-a.

 Razlog zašto biste trebali odabrati jednu od pomenute dvije distribucije, jeste i taj što su veoma jednostavne za instalirati, podrška za hardver je jako dobra, tako da po okončanju instalacije dobijete Linux distribuciju sa svim predinstaliranim setom aplikacija, spremnih za rad. Još dobra stvar je i ta, da je izrada USB butabilne instalacije koristeći Etcher aplikaciju ili dd komandu iz terminala jako brza, tako da možete stvoriti sopstvenu kopiju Linux distribucije koju možete nositi sa sobom bilo gdje da krenete.

___________

NAPOMENA: Plavim kvadratom su navedene Linux komande, pomenute u ovom članku; iste se mogu kopirati u terminal, te izvršiti kako biste vidjeli i sami šta koja komanda radi.

1. Kako prikazati aktuelni radni direktorij u Linux-u?

Da biste prikazali aktuelni radni direktorij u Linux-u, koristite komandu pwd (eng: present working directory).

pwd

Sl1: Prikaz aktuelnog radnog direktorija upotrebom komande pwd

Izvor: bhllinux

Gornja komanda je prikazala /home/amar kao aktuelni radni direktorij. O komandi pwd možete pogledati više unosom komande man pwd.

2. Kako odabrati željeni direktorij?

Da biste ušli ili odabrali određeni direktorij, koristi se komanda cd. Komanda je jedna od često korištenih komandi u Linux-u, tako da ćete s njom puno raditi.

cd Desktop

Sl2: Odabir direktorija Desktop upotrebom komande cd

Izvor slike: bhllinux

Da biste se vratili natrag u root direktorij, koristite sljedeću komandu.

cd . .

Sl2.1:Povratak u direktorij /home/amar upotrebom komande cd

Izvor slike: bhllinux

3. Kako kopirati datoteku u Linux-u?

Kopiranje datoteka u Linux distribucijama je jako čest posao koji za nas obavlja komanda cp. Sama komanda je jako moćna, te ima cio set svičeva koje možete koristiti tijekom kopiranja vaših datoteka. Za sada, evo kako kopirati datoteku s jedne lokacije na drugu?

cp   /home/amar/Desktop/foo.txt   /home/amar/bhllinux

Sl3: Kopiranje datoteke foo.txt u direktorij /home/amar/bhllinux

Izvor slike: bhllinux

Sl3.1: Objašnjenje cp komande iz primjera 1

Izvor slike: bhllinux

Nemojte da vas zbuni sadržaj cp komande koji je gore naveden. Kod vas će biti, dakako, drugačiji oblik komande, što ovisi o nazivu vašeg korisničkog naloga, njegovog home direktorija, te odredišne lokacije na koju kopirate datoteku. Pošto cp komanda ima jako puno svičeva ili opcija koji se mogu koristi tijekom rada, ja ću ovdje samo pomenuti svič -v i R koji će vam prikazati listu datoteka koje se kopiraju.

cp  -vR  /home/amar/Desktop/LPI    /home/amar/bhllinux

Sl3.1: Kopiranje direktorija i poddatoteka upotrebom komande cp

Izvor slike: bhllinux

U gornjoj slici, kopiran je cio direktorij LPI sa Desktopa, zajedno sa svim datotekama i direktorijima koji se nalaze unutar. Korišten je svič -v koji prikazuje datoteke koje se kopiraju, te -R (recursive) koji govori komandi cp da kopira sve datoteke i poddirektorije LPI direktorija na lokaciju /home/amar/bhllinux.

4. Kako prikazati koliko vremena je računalo aktivno?

Da biste prikazali koliko vremena je vaš laptop ili računalo aktivno, koristi se komanda uptime.

uptime -p

Sl4: Prikaz totalnog vremena rada računala upotrebom komande uptime

Izvor slike: bhllinux

5. Kako kreirati direktorij u Linux-u?

Kreiranje direktorija u Linux-u se izvodi komandom mkdir što je skraćenica za make directory. Komanda je veoma jednostavna jer nema nikakvih specijalnih svičeva kao druge komande.

mkdir  direktorij

Sl5: Kreiranje direktorija ‘direktorij’ na Desktop-u upotrebom komande mkdir

Izvor slike: bhllinux

6. Kako kreirati datoteku u Linux-u?

Jedan od najjednostavnijih načina da se kreira datoteka u Linux-u jeste upotreba komande touch. Osim što kreira datoteku, ova komanda može promijeniti datum i vrijeme nastanka datoteke što se naziva time stamp.

touch  datoteka.txt

Sl6: Kreiranje datoteke ‘datoteka1.txt’ upotrebom komande touch

Izvor slike: bhllinux

7. Kako prikazati sadržaj direktorija u Linux-u?

Komanda ls se koristi za prikaz sadržaja direktorija u Linux-u, ali ona sama ima čitav arsenal opcija koje mogu itekako dobro doći. U ovom članku ja ću vam pokazati kako prikazati sadržaj direktorija, te kako izlistati dozvole (permisije) nad datotekama upotrebom pomenute komande.

ls

Slika 7: Prikaz sadržaja direktorija LPI upotrebom komande ls

Izvor slike: bhllinux

Da biste prikazali prava ili permisije nad datotekama upotrebom komande ls, koristi se opcija -l kao što je prikazano na sljedećoj slici.

ls   -l   LPI_INFO

Slika 7.1: Prikaz permisija nad datotekom LPI_INFO upotrebom komande ls

Izvor slike: bhllinux

8. Kako prikazati sadržaj datoteke u Linux-u?

Da biste prikazali sadržaj datoteke u Linux-u, koristi se komanda cat, kao što je prikazano na sljedećem primjeru.

cat   bar

Sl8: Prikaz sadržaja datoteke ‘bar’ upotrebom komande cat

Izvor slike: bhllinux

9. Kako prikazati listu mountovanih uređaja u Linux-u?Da biste prikazali listu uređaja koji su mountovani ili spojeni na računalo ili laptop, koristi se komanda df. Komanda ima set nekoliko opcija koje vam omogučavaju da prikažete memoriju particija u MB ili GB, kako biste znali koliko u stvarnosti memorije ima određena particija.

df

Sl9: Prikaz mountovanih uređaja komandom df

Izvor slike: bhllinux

df   -hT   /   &&   df   -hT   /home

Sl9.1: Prikaz kapaciteta particije (/) i /home upotrebom komande df

Izvor slike: bhllinux

U slici 9.1 prikazao sam kapacitet i raspoloživo memorijsko stanje za (/) i /home particiju svog Ubuntu Linux-a. Pritom sam koristio opciju -h kako bi prikazao stvarni kapacitet u GB za particije, te -T opciju kojom sam naveo vrstu file sistema particije. Možete vidjeti da je filesistem ext4 koji je trenutno podrazumijevani filesistem za većinu Linux distribucija.

10. Kako sortirati datoteku po rednom broju?

Da biste sortirali datoteku u Linux-u, možete koristiti komandu sort. U ovom primjeru, komanda će sortirati sadržaj datoteke LINUX_DISTROS po rednom broju, od 1 do 5.

cat   LINUX_DISTROS

Sl10: Prikaz originalnog sadržaja datoteke LINUX_DISTROS

Izvor slike: bhllinux

sort   -n   LINUX_DISTROS

Sl10.1: Prikaz sadržaja datoteke LINUX_DISTROS nakon upotrebe komande sort

Izvor: bhllinux

Na slici 10.1 komanda sort koristi opciju -n kako bi sortirala datoteku od rednog broja 1 do 5.

Ovo je bio prvi dio članka na temu: ‘Prvi koraci sa Linux-om – 30 komandi za totalne početnike’. Ukoliko Vam se članak dopada, te ako vam je isti pomogao da razumijete određene komande, podijelite ga na društvenim mrežama, ostavite sugestije, komentare, te do drugog dijela, ugodan boravak na portalu. . .

Share:

1 komentar:

  1. Ovaj članak je idealan za sve Linux početnike, pošto većina njih traga za pitanjima tipa: 'Kako instalirati Kali Linux na laptop?', 'Kako hakirati ovo, ono, itd'. A u ovom članku imaju objašnjene neke od veoma često korištenih komandi sa primjerima. Svaka čast, jako fino urađen video.

    OdgovoriIzbriši

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE