Dostupan je novi Zorin OS 16 Core

 


Nakon nekog vremena u razvoju, dostupan je Zorin OS 16, novo izdanje jedne od najljepših Linux distribucija namjenjene isključivo Windows korisnicima koji tek prelaze u čarobni svijet Linux distribucija. Inicijalno izdanje ove Linux distribucije bazirane na Ubuntu Linux-u se dogodilo 1. jula 2009. godine, a od tada Zorin OS ne prestaje sa iznenađenjima koje donosi sa svakim svojim izdanjem. U ovom kratkom članku, evo kratkih pojedinosti oko Zorin OS 16.

U svom novom izdanju, developeri ove Linux distribucije su odlučili da ispoliraju vizualni izgled Zorin-a, tako da od sada ova Linux distribucija donosi zakrivljene prozore aplikacija i direktorija. Ikone su sada dosta krupnije u odnosu na prethodna izdanja, što je vizualno veliko unapređenje, te velik plus.


Poradilo se na dotjerivanju zadanih pozadina s kojima se isporučuje ova Linux distribucija, pa pored onih predinstaliranih, ostale možete preuzeti sa neta, kao kod bilo koje druge Linux distribucije.

Lock zaslonu dodata je nova funkcionalnost zatamnjivanja akutelne pozadine na radnoj površini, što nije bio slučaj sa prethodnim izdanjima. Pored vizualnog izgleda, brzina i performanse rada ove distribucije su ispolirane i dotjerane do maksimuma, tako da su animacije sada dosta brže, aplikacije brzo odgovaraju kliku miša, te je poboljšano vrijeme butanja, što ovisi i o performansama vašeg laptopa/računala, SSD disku umjesto HDD-a, RAM-u, itd.

Ovo izdanje Zorin-a takođe donosi nove aplikacije i pakete unutar softver centra koji se mogu preuzeti i instalirati, bez potrebe za traganjem softvera po netu.


Kada su u pitanju minimalni sistemski zahtjevi, treba dodati kako Zorin OS zahtjeva minimalno 2 GB RAM-a, 1 GHz Indel Dual Core procesor, oko 20 GB skladišnog prostora, te VGA grafiku rezolucije 1280x1024.


Za optimalne performanse i bolje rezultate rada ove distribucije, preporučeni sistemski zahtjevi su miminalno 4 GB RAM-a, 2.6 GHz Intel i3/i5, SSD 120/240 GB, što će dati više nego očekivane rezultate rada.Ukoliko ste zainteresovani za preuzimanje Zorin OS 16.iso datoteke, onda možete preuzeti jedno od tri izdanja u ponudi.

Moguće je preuzeti Zorin OS 16 Core koji je namjenjen računalima i laptopima sa preporučenim sistemskim zahtjevima, a koje donosi osnovni set aplikacija, uredskih alata, grafičkih programa, video preglednika, web preglednika, itd. Ovo izdanje je besplatno, te ujedno i preporučeno za preuzimanje, a isto se može preuzeti klikom na donji link.

Ukoliko imate računalo sa hardverom starim do 15 godina, onda možete preuzeti Zorin OS 15.3 Lite koji je namjenjen računalima i laptopima sa minimalnim sistemskim zahtjevima, u dvije verzije i to 64-bitno izdanje, te 32-bitno izdanje ove distribucije. Zorin OS 15.3 Lite se isporučuje sa minimalnim setom predinstaliranih aplikacija pa je vaša intervencija nakon instalacije, te doinstalacija ostalih aplikacija i paketa, prijeko potrebna. Možete preuezeti Zorin OS 15.3 Lite klikom na donji link.


To bi bilo sve u ovom članku, ukoliko Vam se isti dopada, ostavite komentar, podijelite ga dalje na društvenim mrežama, i do čitanja!!!.

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE