Kako prikazati grafičku drajver u Linux-u?

 

Velika moć Linux-a leži u njegovom raznovrsnom setu komandi koje mogu da prikažu bilo koju informaciju ili podatak o Linux distribuciji, hardveru, okruženju, stanju sistema, itd. U slučaju da se želi prikazati informacija o određenom uređaju, može se koristiti komanda lspci. U ovom kratkom članku, pogledajte kako prikazati informaciju o grafičkoj karti i drajveru kojeg ista koristi u Linux terminalu?

Da bismo prikazali informaciju o grafičkoj karti unutar Linux distribucije, koristimo sljedeću komandu.


lspci | grep VGA

Jednom pošto se unese ova komanda, unutar terminala, bit će prikazane sljedeće informacije o grafičkoj karti.

Slika 1: Prikaz informacija o grafičkoj karti upotrebom komande lspci

Izvor slike: bhllinux

Sama komanda lspci pruža informacije o sistemu i uređajima koji su spojeni na njega, pa tako ova komanda ima listu opcija koje mogu dati detaljne informacije o uređaju, njegovom drajveru, te kernel modulu kojeg isti uređaj koristi. Ukoliko želimo da prikažemo drajver grafičkog uređaja, te kernel modula kojeg uređaj koristi, možemo koristiti lspci komandu u sljedećem formatu.


lspci -s 01:00.0 -k

Nakon što se unese ova komanda, u terminalu će biti prikazane informacije o grafičkom uređaju, drajveru, te kernel modulu kojeg isti koristi.

Slika 2: Prikaz informacija o grafičkoj karti upotrebom komande lspci | Izvor slike: bhllinux

U gornjoj komandi, -s je adresa uređaja; -k je kernel drajver, te kernel modul kojeg uređaj koristi. To bi bilo sve u ovom članku. Do čitanja!!!

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE