Dostupan je novi Ubuntu 21.10 | Evo šta je novo? [VIDEO]

 

14. Oktobra 2021 godine, kompanija Canonical koja stoji iza Ubuntu-a, mega popularne Linux distribucije, objavila je njegovo novo izdanje Ubuntu Linux 21.10, kodnog imena ‘Impish Indri’. Novo izdanje Ubuntu-a ovaj put donosi pregršt novina, a u ovom članku pogledajte ukratko koje su to novine?

Video prilog: Dostupan je novi Ubuntu 21.10 | Evo šta je novo?

Izvor: www.youtube.com/c/amartufo

Pored poboljšanog interfejsa, krupnih ikona, novi Ubuntu 21.10 donosi set novina kao što je GNOME40, Libre Office 7.2, Firefox browser koji sada po defaultu koristi snap odakle se i dobavlja, Wayland podršku za nVidia drajvere koja je sa ovim izdanjem dosta bolja, te najvažnije od svega, Linux kernel 5.13. Još sam zaboravio dodati da se upravo sa ovim izdanjem isporučuje Yaru tema, nova tema koja nudi korisnicima odabir light ili dark window teme.

Kada je u pitanju kodno ime novog Ubuntu-a, nova maskota je Indri, vrsta lemura koja naseljava oblasti madagaskara, dok termin ‘Impish’ označava obavljanje radnji radi zabave, u najboljem prijevodu. Ono što je važno dodati da je ovo 25 izdanje Ubuntu Linux-a od 2004. godine kada je objavljeno, prvo, inicijalno izdanje kodnog imena ‘Wary Warthog’.

Kada je u pitanju sam .iso novog izdanja Ubuntu-a, isti je težak oko 2.4 GB, pa je važno znati kako kompanija Canonical, te Ubuntu Linux ne nude više podršku za 32-bitnu arhitekturu, pa je moguće preuzeti isključivo 64-bitno izdanje Ubuntu-a. Novi Ubuntu Linux 21.10 je podržan 9 mjeseci, tačnije do jula 2022. godine, dok je aktuelno LTS izdanje Ubuntu-a 20.04 Focal Fossa podržano punih 5 godina, tačnije do aprila 2025. godine. Ubuntu 21.10 možete preuzeti klikom na donji link.

Share:

Broj komentara: 8:

 1. Video je super, moglo se dodati par slika unutar samog članka, a bitno je da se Ubuntu može preuzeti sa portala. Fino urađeno.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. U izradi video priloga, tijekom snimanja sam koristio direktno informacije s portala omg:Ubuntu, kako nisam sam instalirao novi Ubuntu 21.10, zato nisam htio da im uzimam njihove slike i iste stavljam na svoj portal. Zato sam samo kratko naveo novosti, ostalo možeš vidjeti kroz sam Ubuntu 21.10 ako ga instaliraš :)

   Izbriši
 2. Jako fino urađen video prilog, a i članak. Istaknute su bitne novosti, te najvažnije od svega da je Ubuntu Linux 21.10 dostupan za download direktno sa našeg portala.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Trudio sam se iznjeti glavne novine, bez pretjeranog kretanja unaokolo.

   Izbriši
 3. U novi Ubuntu Linux 21.10 je konačno tu. Vidjeo sam da su strani portali već ranije objavili novosti koje novi Ubuntu donosi, pa sam jedva dočekao članak i video o istoj temi na tvom portalu a i YT kanalu. Fino urađen članak, a i video. Instaliram Ubuntu 21.10 ovih dana, da baš vidim kako se ponaša sa performansama. Fino!!!

  OdgovoriIzbriši
 4. Ja sam doduše malo zakasnio oko objave vijesti da je novi Ubuntu dostupan, ali vrijedilo je malo čekati, on je tu, članak je tu, a i video :)

  OdgovoriIzbriši
 5. Novi Ubuntu doista donosi mnogo toga dobrog, poboljšan set aplikacija, novi GNOME40, poboljšanu podršku za Nvidia kartice, novi Ubuntu installer, te mnoštvo drugih novina. Dobar video prilog, a i članak.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala na komentaru. Ja, primjera radi, i dalje koristim Ubuntu Linux MATE 20.04 Focal Fossa LTS, izdanje sa petogodišnjom podrškom koja traje do aprila 2025. godine, ali je bitno da sam Ubuntu MATE radi onako kako ja to želim.

   Izbriši

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE