Kako ručno butati Linux distribuciju koristeći GRUB shell?

 

GRUB bootloader je trenutno default bootloader za većinu Linux distribucija. Njegov zadatak je butanje Linux distribucije po unaprijed definisanom setu parametara za koje obični korisnik uopšte nema potrebe da se njima bavi niti da poznaje boot proces. No, ukoliko ste napredni Linux korisnik ili ste pripremate za Linux LPIC-1, onda je poznavanje ručnog butanja Linux distribucije izuzetno važno. U ovom članku, pogledajte kako ručno butati Linux distribuciju koristeći GNU/Grub shell.

Video prilog: Ručno butanje Linux distribucije koristeći GRUB shell

Izvor videa: www.youtube.com/c/amartufo


Prvi korak koji treba da uradimo jeste butanje Linux računala. Nakon što se Linux računalo buta, potrebno je stisnuti taster Esc kako bi se pojavio GRUB menu. Nakon što se GRUB menu pojavi, potrebno je pritisnuti taster ‘c’ kako bismo ušli u GRUB command line ili shell.

Slika 1: GRUB boot menu | Izvor slike: www.youtube.com/c/amartufo

Nakon što pritisnemo taster ‘c’, vidjet ćemo blank prostor gdje piše grub> čime smo ušli u GRUB-ov shell.

Slika 2: GRUB shell | Izvor slike: www.youtube.com/c/amartufo

Pošto smo ušli u GRUB shell, za ručno butanje Linux distribucije, potrebno je unjeti sljedeći set komandi ovim redosljedom. Prva komanda koju unosimo je komanda ls (list) koja će izlistati dostupne particije.


ls

Slika 2: Izlistavanje dostupnih particija

Izvor slike: www.youtube.com/c/amartufo

Narednom komandom potrebno je postaviti root particiju na (hd0, msdos1). Taj zadatak je moguće obaviti unosom ove komande.


set root=(hd0,msdos1)

Slika 3: Postavljanje root particije | Izvor slike: www.youtube.com/c/amartufo

Nakon što postavimo root particiju, slijedi učitavanje kompresovane Linux kernel datoteke iz direktorija /boot. Da bismo to obavili, unosimo sljedeću komandu.


linux /boot/vmlinuz root=/dev/sda1

Slika 4: Učitavanje Linux kernela | Izvor slike: www.youtube.com/c/amartufo

Gornja komanda če učitati Linux kernel iz direktorija /boot u sklopu kojeg se kernel nalazi. Drugi dio komande root=/dev/sda1 postavlja root file system na pomenutu particiju.


Root file system je glavni sistem svake Linux distribucije sa root (/) direktorijem na vrhu koji sadrži set poddirektorija kao što su /bin, /boot, /etc, /sbin, /home, /dev, /home, /proc, /var, /tmp, /media itd. Nakon što smo učitali Linux kernel, slijedi učitavanje initrd datoteke.


Ova datoteka je izuzetno bitna obzirom da sadrži minimalni root file system koji se privrmeno učitava u RAM memoriju dok Linux kernel ne izvrši init proces, majku svih procesa koji podiže pravi root file system, nakon čega se initrd datoteka uklanja iz RAM-a, te se pojavljuje login prompt. Da bismo učitali initrd datoteku, potrebno je unjeti sljedeću komandu.


initrd /boot/initrd.img

Slika 5: Učitavanje initrd datoteke | Izvor slike: www.youtube.com/c/amartufo

Zadnja komanda koja nam je ostala za unjeti je komanda boot. Njome se započinje ručni proces butanja Linux distribucije koja pogoni vaše računalo. Ovako na kraju izgleda cio set komandi potreban za ručno butanje Linux distribucije.

Slika 6: Cio set komandi za ručno butanje Linux distribucije

Izvor slike: www.youtube.com/c/amartufo

Nakon što se izvrši komanda boot, započet će proces butanja Linux distribucije, te ćete na zaslonu vidjeti set poruka koji se naziva Linux boot procesom. Pošto poruke jako brzo prolaze na zaslonu, boot proces se može pogledati unutar direktorija /var/log/boot.log.1, unosom ove komande.


sudo cat /var/log/boot.log.1 | tail -n30

Slika 7: Prikaz posljednih 30 linija boot procesa

Izvor slike: bhlinux

Gornja komanda koristi cat komandu za čitanje datoteke boot.log.1 u kombinaciji sa komandom tail kojom prikazuje posljednjih 30 linija pomenute datoteke. Također je korištena sudo komanda obzirom da ovu datoteku može čitati samo root korisnik.


Ovim bi bio gotov članak o ručnom butanju Linux distribucije. Nadam se da ste naučili nešto korisno iz ovog članka, te da vam se isti dopao. Ostavite vaše komentare, svratite na moj YouTube kanal gdje možete pogledati dosta zanimljivog Linux i drugog sadržaja. Do čitanja!!!

Share:

2 komentara:

  1. E ovo je video koji sam dugo vremena tražio. Jako fino prikazan način ručnog butanja Linux distribucije, ostavim ovaj komentar i na tvom portalu.

    OdgovoriIzbriši

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE