Instalacija & tura BHLD Linux-a | Domaće bh. Linux distribucije

 

Korištenje Linux distribucija i promocija besplatnog slobodnog softvera otvorenog koda u Bosni i Hercegovini, mogu se pripisati Udruženju Linux korisnika BiH (ULKBiH), koje je osnovano 1998. godine. Od tada, to isto udruženje radilo je aktivno na promociji Linux distribucija, manjim edukacijama, aktivno je isto zagovaralo upotrebu besplatnog slobodnog softvera otvorenog koda, radilo na lokalizaciji postojećih Linux distribucija, itd. Iz istog ovog udruženja, nastao je projekat BHLD-a, prve bh. Linux distribucije u našoj zemlji. Spletom okolnosti, udruga Linux korisnika je ‘prestala’ sa radom, a tako je i BHLD postao dio historije. U ovom članku, pogledajte instalaciju i turu BHLD 2.05 Linux distribucije, te kratak pregled samog projekta koji je onda obećavao uspon Linux-a i njegove upotrebe u našoj zemlji.

Video prilog: Instalacija & tura BHLD Linux-a | Domaće bh. Linux distribucije

Izvor: www.youtube.com/c/amartufo

:: Kratak historijat BHLD-a

BHLD (Bosnia and Herzegovina Linux Distro) je Linux distribucija domaće proizvodnje, čija se prva verzija pojavila 2006. godine. Autor i developer ove distribucije je Vedran Ljubović, danas profesor na Elektrotehničkom fakultetu, Univerziteta u Sarajevu. U svojim prvim verzijama, distribucija je koristila Knopix, distribuciju baziranu na Debianu, a koja se prvi put pojavila 30. septembra 2000. godine, te je ista aktivna i danas. Posljednje izdanje Knopix-a 9.1 je izašlo 25. januara 2021. godine. Uglavnom, kako je Knopix bio jednostavan za razvoj, te je isti bio baziran na Debian-u, tako je postao temeljom na kojemu je razvijen BHLD. Tako je počela priča o prvoj domaćoj Linux distribuciji.

Kako web stranice ULKBiH-a više ne postoji, a i same distribucije, stoga informacije o prethodnim izdanjima neće biti pomenute u ovom članku. Ovaj članak će se pozabiviti instalacijom i turom BHLD 2.05 koje je bazirano na Ubuntu Linux 8.04 LTS, gdje ćemo pogledati šta su to developeri upakovali u to, posljednje izdanje ove distribucije.

:: Preuzimanje BHLD 2.05.iso

Kako web stranica BHLD distribucije nikada nije podignuta, .iso se preuzimao preko web stranice bhld.forum.linux.org.ba, no, nažalost ova stranica više nije aktivna, te se istoj ne može pristupiti. Stoga se BHLD 2.05 može preuzeti sa web stranice ArchiveOS.org, posjetom donjeg linka.

Ova web stranica sadrži .iso datoteke nekih od najstarijih Linux distribucija kao što je MCC Interim Linux (prve Linux distribucije), Yggdrasil Linux/GNU/X (prve live boot Linux distribucije), pa i našeg BHLD-a. Uglavnom, BHLD 2.05.iso je težak nekih 700MB, ali će se brzo preuzeti sa ove web stranice, ukoliko ste zainteresovani da ju sami instalirate.

:: Sistemski zahtjevi

Kako je BHLD baziran na Knoppix-u, isti traži minimalne sistemske zahtjeve, i moram da kažem, da sam se prijatno iznenadio kada je instalacija u pitanju, ali i sam rad. Za instalaciju na računalo, minimalni sistemski zahtjevi koje traži BHLD su sljedeći:

::: Intel Pentium II 400 MHz

::: 192 MB RAM-a

::: CDROM

::: VGA 1024x768px

Ja sam distribuciju testirao u virtualnoj mašini, na laptopu HP Pavilion DV6, sljedećih hardverskih perfomansi.

Slika 1: Hardverske performanse laptopa HP Pavilion DV6

Izvor slike: bhllinux

U ovom članku, ja neću prikazati instalacijski proces u sklopu virtualne mašine, jer bi time ovaj članak bio izuzetno dug. Taj proces možete pogledati u video prilogu, unutar ovog članka, u kojem sam jako fino prikazao instalacijski proces koristeći Virtualbox. Instalacijski proces prikazan u video prilogu, važi i za računar ili laptop dokle god su gornji sistesmski zahtjevi zadovoljeni.

:: Šta donosi BHLD v2.05?

Nakon instalacije BHLD-a 2.05, dočekat će vas radna površina sa pozadinskom slikom BHLD logotipa, te trakom KDE okruženja radne površine.

Slika 2: Prikaz radne površine BHLD-a sa zaslonom radne površine

Izvor slike: bhllinux

BHLD v2.05 je baziran na Ubuntu Linux-u 8.04 kodnog imena ‘Hardy Heron’. U pitanju je LTS izdanje sa petogodišnjom podrškom od kompanije Canonical koja stoji iza razvoja Ubuntu Linux-a. Te informacije se mogu prikazati unosom sljedeće komande u terminal.

cat /etc/*release

Nakon unosa, terminal će da prikaže osnovne informacije o BHLD distribuciji, što je prikazano na sljedećoj slici.

Slika 3: Prikaz osnovnih informacija o BHLD-u iz datoteke /etc/*release

Izvor slike: bhllinux

Druga važna karakteristika BHLD-a je njegov kernel. Tako se ovo izdanje naše distribucije, isporučivalo sa kernelom 2.6.24-14-generic, onda izuzetno unapređenim izdanjem kernela, sa poboljšanom podrškom za ondašnji hardver, i mnoštvo drugih poboljšanja. Informacije o kernelu se mogu prikazati unosom sljedeće komande.

uname -a

Nakon unosa, terminal će prikazati sljedeće informacije o kernelu kojeg koristi BHLD distribucija.

Slika 4: Prikaz informacija o kernelu BHLD distribucije

Izvor slike: bhllinux

BHLD .05 se isporučuje sa KDE okruženjem radne površine v3.5, a isto je puno predinstaliranih aplikacija koje nisam viđao u drugim distribucijama. Od njih svakako mogu pomenuti Firefox web pretraživać v3.0.17, VLC media player za reprodukciju medijskih datoteka, Kvin editor, Kpackage menadžer paketa za instalaciju i preuzimanje aplikacija, mnoštvo programskih jezika za razvoj aplikacija, te ostali programi. Kako sam i rekao, sumnjam da neko zaista koristio ovoliki broj predinstaliranih aplikacija u svakodnevnom radu sa BHLD-om. No, aplikacije su tu, pa ukoliko preuzmete .iso za sopstveni test, imat ćete priliku da probate iste.

:: Šta se desilo sa BHLD-om?

Kao i sve u ovoj zemlji, BHLD distribucija je imala dobar uspon, ali i pad. Pisao sam glavnom developeru ove distribucije, Vedranu Ljuboviću, danas profesoru na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, i evo šta on ima da kaže o progresu i neslavnom kraju prve domaće Linux distribucije.

::: profesor Ljubović o progresu i okončanju BHLD projekta :::

Udruženje Linux korisnika (ULK) je kandidovalo projekat BHLD za finansiranje na više adresa, ali su ti prijedlozi odbijeni, što je žalosno, jer možete zamislili koliko bi značilo npr. da škole u Kantonu Sarajevo imaju svoju distribuciju Linuxa ili sve institucije države BiH ili FBiH. Iako je projekat bio naveden u Strategiji informatizacije BiH koja je donesena cca. 2005. godine ta strategija se nikada nije realizovala.

U narednih par godina situacija se promijenila, KNOPPIX je postao poprilično prevaziđen u svijetu live Linux distribucija, pojavile su se vrlo jednostavne solucije za remastering kao što su remastersys, uck i slične, a najpopularnije distribucije su počele isporučivati vrlo kvalitetnu bs lokalizaciju. Imali smo unutar ULK više sastanaka gdje smo pokušali da odlučimo o budućnosti BHLD.

Većina članova su smatrali da treba preći sa KNOPPIX na Ubuntu kao baznu distribuciju, ali da je pravljenje običnog remastera Ubuntu CD-a i stavljanje imena "BHLD" na to krajnje nepotrebno, nego da bi se trebali razviti vlastiti repozitoriji sa paketima i slično. To bi zahtijevalo kolosalan trud a ULK u tom periodu nije imao ni ljudskih ni serverskih resursa za to, plus dio članova nije bio zadovoljan izborom Ubuntu kao bazne distribucije.

Na kraju negdje 2008. je projekat preuzeo kolega Samir Ribić koji je koristio BHLD na svom predmetu "Operativni sistemi" kao primjer pravljenja vlastitog Linux sistema i primjer lokalizacije. Prije nekih 6-7 godina BHLD je postao toliko tehnički prevaziđen da se više nije mogao ni pokrenuti na novim laboratorijskim računarima zbog manjka podrške za hardver, tako da je tu projekat završen.”

::: profesor Ljubović o progresu i okončanju BHLD projekta :::

Dakle, iz gornjeg maila je veoma jasno kako je tekao razvojni put BHLD-a, te svi napori ULKBiH (Udruženje Linux korisnika BiH) da projekat nastavi svoj razvoj, do onog trenutka kada naša zemlja jednostavno nije prepoznala potencijal Linux distribucija i besplatnog/slobodnog softvera otvorenog koda, tako da je na kraju BHLD ugašen, a s njim i ULKBiH.

:: Reference

[1] forum.linux.org.ba

https://forum.linux.org.ba/c/distribucije-linuxa-abecednim-redom-i-drugi-otvo/bhld/32

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE