Pitanje & odgovor: Zašto se Red Hat Linux 5.2 ne može instalirati u virtualnu mašinu?

 

Red Hat Linux je distribucija sa zaista, zanimljivom pričom u svijetu Linux-a. Od svog osnivanja 1993. godine, Red Hat Linux je promijenio svijet Linux-a iz temelja, a danas važi za jednu od najuspješnijih komercijalnih distribucija u svijetu. U ovom članku ćemo odgovoriti na pitanje zašto se ne može instalirati Red Hat Linux 5.2 u virtualnoj mašini?

:: Kratka historija RedHat distribucije

Priča o RedHat distribuciji seže u daleku 1993. godinu, kada su dva računalna stručnjaka, po imenu Bob Young & Marc Ewing osnovali kompaniju Red Hat Software. 1993. godine, Bob Young je uključio svoju kompaniju ACC u sklop Red Hat Softvera, koja je prodavala Unix softver rješenja, a godinu dana kasnije Marc Ewing je kreirao svoju distribuciju po imenu ‘Red Hat Linux’. Priča kaže kako je Ewing, još dok je studirao na Carnegie Mellon univerzitetu, nosio često crveni kačket, pa su zbog njegovih računalnih sposobnosti, drugi tražili pomoć od ‘momka u crvenom kačketu’. Tako je Red Hat Software, a i sama distribucija dobila ime ‘Red Hat Linux’, koje nosi i dan danas.

2003. godine, Red Hat Software je prekinuo razvoj ove distribucije za desktop korisnike, kako bi se posvetio poslovnom Linux tržištu. Posljednje izdanje Red Hat Linux-a 9, kodnog imena ‘Strike’, za desktop korisnike je objavljeno 31. marta 2003. godine. 2000-te godine, Red Hat Software je rebrandiran u Red Hat Linux Enterprise, čime je Red Hat ušao u poslovni svijet Linux-a, preuzimajući tu ulogu od kompanije Caldera International (prethodno poznate kao Caldera Systems) koja je svojom distribucijom Open Linux, pružala komercijalna poslovna rješenja svojim klijentima, čime je izrasla onda u kompaniju vrijednu nekoliko milijardi. Spletom okolnosti, promjenom menadžmenta, te gubitkom ogromne količine novca na tržištu, kompanija je ugašena, nakon čega je Red Hat Linux Enterprise ušao na tržište sa svojim rješenjima, koja uspješno nudi posljednjih 20 godina.

:: Kada je izašla verzija Red Hat 5.2?


Slika 1: Pakovanje Red Hat Linux-a 5.2

Izvor slike: bhllinux

RedHat Linux 5.2 se pojavio 2. novembra 1998. godine. Nosio je kodno ime ‘Apollo’. Bio je upakovan u finu ambalažu sa logom RedHat-a, te je između ostalog uključivao prvo preview izdanje GNOME okruženja radne površine, čije će se stabilno izdanje pojaviti tek 1999. godine. Instalacijski proces ove distribucije je bio dosta jednostavan, te je vaš zadatak bio samo da pratite upute instalera kroz seriju opcija ‘Next’ . . . . do pojave ‘Finish’ opcije. Jednom pošto se distribucija instalira, bilo je potrebno unjeti komandu startx, kako bi se započela grafička sesija.

:: Koji su minimalni sistemski zahtjevi?

Kako je Red Hat 5.2 objavljen 1998. godine, ova distribucija se mogla instalirati na računare sa sljedećim hardverskim specifikacijama.

::: Intel 386/486/Pentium II procesor

::: Butabilni CD disk

::: 3.5” flopi disk

::: 16 MB RAM-a

::: 20 GB hard disk prostora

::: VGA 1024x768

:: Za koja računala je bila namjenjena ova distribucija?

Slika 2: Escom Pentium 100 računalo

Izvor slike: RetroSpector78

Red Hat Linux u svojim ranim danima, bio je poprilično izbirljiv kada su u pitanju računala na datašnjem tržištu. Bilo je potrebno izabrati odgovarajuće računalo koje ne premašuje 2000-te godine, pa niti godinu 1995-1998. Znam da zvuči pomalo zbunjujuće, ali ću vam objasniti kasnije i razlog, zašto je to tako. Navedenim sistemskim zahtjevima gore, odgovara ovaj Pentium 100, kompanije Escom. ESCOM je bila čuvena računalna kompanija iz Njemačke, koju je 1980. godine osnovao Manfred Schmitt, sa sjedištem u Darmstadt-u (Njemačka). Kompanija je bila PC lider na njemačkom tržištu, a svoja računala je prodavala diljem SAD-a, Nizozemske, Velike Britanije, Njemačke. Ponajbolje je poznata po akviziciji kompanije Comodor Internatinal u aprilu 1995. godine, primarno kako bi se ESCOM domogao čuvenog brenda AMIGA. Samo godinu dana kasnije, kompanija je proglasila bankrot, te je tako likvidirana.

Uglavnom, upravo gornji računar kompanije ESCOM, Pentium 100 ima sve odgovarajuće sistemske zahtjeve koje traži RedHat Linux 5.2 za uspješnu instalaciju i rad. Ovo računalo sadrži sljedeće hardverske komponente.

::: Intel Pro 100Mbs mrežna kartica

::: ATI MAC64 2MB video rama

::: 64 MB RAM

::: Intel 100MHz procesor

Bitno je za napomenuti kako se Red Hat Linux 5.2 nije mogao butati sa CD-a, pa je stoga bilo bitno ubaciti Red Hat flopi disk za butanje, pa tek onda ubaciti disk da bi se instalacija kompletirala.

:: Zašto se Red Hat Linux 5.2 ne može instalirati u virtualnu mašinu?

Obzirom kako je distribucija objavljena 1998. godine, kao takva bila je namjenjena za računala proizvedena od 1995 do 2000-te godine. Današnja računala i laptopi koriste moderan i kompleksan hardver koji ovako jedna stara distribucija ne bi prepoznala. Testiranje i istalacija distribucije u virtualnoj mašini je krajnje nemoguća, upravo zbog toga što distribucija ne može prepoznati tako moderan hardver. Svaki pokušaj instalacije distribucije u virtualnoj mašini će izazvati grešku nemogućnosti detekcije hard diska, grafičke kartice što će dovesti do nepravilne rezolucije, kernel panic greške, nepravilnog rada, itd. Stoga, preporučujem da ipak instalirate distribuciju na računala sa procesorom intel 386/486/pentiumI, ali nikako na moderan hardver.

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE