Direktorij se ne može obrisati niti preimenovati

Linux scenario je najbolji način da se upoznate sa određenim ponašanjima svoje Linux distribucije. Razne situacije vam mogu pomoći da bolje razumijete kako funkcioniše Linux sistem datoteka. U ovom članku, pogledajte zanimljiv scenario direktorija koji se može obrisati niti preimenovati, te rješenje ovog problema.

Video prilog: Direktorij se ne može preimenovati, niti obrisati

Izvor: https://www.youtube.com/channel/UCGuUJGzrNCf71mlRB3WU37g

:: Kratak uvod u scenarij

Na mojoj radnoj površini se nalazi direktorij po imenu ‘test’ koji se može obrisati, preimenovati, niti se unutar istog mogu kreirati datoteke ili direktoriji. Ukoliko pogledamo atribute ovog direktorija, oni izgledaju ovako.

Slika 1: Dozvole direktorija ‘test’ | Izvor slike: bhllinux

Ukoliko ne znate šta su informacije pokazane na lijevoj strani kao ‘drwxrwxr-x’ iste nazivamo atributima ili dozvolama nad datotekama ili direktorijima. Ukratko objašnjene dozvole su sljedeće:

d’ – direktorij

rwx’ – korisnik ‘amar’ ima prava čitanja, pisanja i izvršavanja nad direktorijem

rwx’ – grupa ‘amar’ ima prava čitanja, pisanja i izvršavanja nad direktorijem

r-x’ – ostali imaju prava čitanja i izvršavanja nad direktorijem

amar’ – je vlasnik ili administrator

amar’ – naziv korisničke grupe kojoj vlasnik pripada

Ukoliko sada pokušam obrisati direktorij preko terminala, bit će prikazan sljedeći rezultat.

Slika 2: Pokušaj brisanja direktorija ‘test’ | Izvor slike: bhllinux

Na gornjoj slici možete primjetiti kako je administrator ‘amar’ pokušao obrisati direktorij ‘test’, međutim radnja je odbijena uz poruku: ‘Operacija nije dozvoljena’.Razlog je taj što se unutar dozvola koje smo vidjeli na slici 1, krije skriveni atribut kojeg ne možemo vidjeti preko ‘ls -ld’ komande, nego moramo koristiti drugu komandu.

:: Kako je nastao ovaj scenario?

Scenario direktorija ‘test’ koji se ne može obrisati niti preimenovati, čak uz upotrebu administratorskih privilegija, nastao je korištenjem sljedeće komande.

sudo chattr +i test

Komanda ‘chattr’ dodaje dodatni atribut ‘+i’ na direktorij ili datoteku, čime zabranjuje modifikaciju, brisanje, ili pristup istoj kako vlasniku, grupi, pa čak i ostalim korisnicima. Dodatni atribut nad direktorijem ‘test’ se može prikazati unosom sljedeće komande.

lsattr -d test

Komanda će prikazati dodatni atribut koji se ne vidi u originalnim dozvolama koje su prikazane na slici 1. Kada se komanda unese, terminal će prikazati sljedeće informacije.

Slika 3: Prikaz dodatnih atributa direktorija ‘test’ upotrebom komande ‘lsattr’

Izvor slike: bhllinux

Komanda ‘chattr’ dodaje atribut ‘i’ koji proširuje originalne dozvole na način da sprječava brisanje, preimenovanje direktorija ‘test’, kreiranje datoteka ili direktorija unutar istog. Ovo može biti korisno ukoliko se želi ograničiti pristup osjetljivim informacijama neželjenim korisnicima, ali komanda te zabrane proširuje i na administratorski nalog.

:: Kako se može riješiti ovaj scenario?

Rješenje ovog scenaria se krije u istoj komandi ‘chattr’ koja ga je prouzrokovala. Potrebno je unjeti sljedeću komandu koja izgleda ovako.

sudo chattr -i test

Kada se ova komanda unese, direktorij ‘test’ će ponovo imati svoje originalne dozvole za korisnika, grupu i ostale. Bitno je da obratite pažnju na operator ‘+’ i ‘-’; operator ‘+i’ dodaje dodatni atribut dozvole, dok operator ‘-i’ uklanja dodatni atribut dozvola, te dozvole nad datotekom ili direktorijem vraća na zadano stanje. Sada možemo direktorij preimenovati, obrisati, možemo kreirati datoteke ili direktorije itd.

:: Zaključak

Svrha ovog scenarija je bila takva da se kroz njega prikaže situacija u kojoj korisnik nema pristup određenom direktoriju niti isti može modifikovati. Kroz direktorij ‘test’ ovaj scenario je objašnjen na način da je prikazan kratak opis samog scenarija, nastanak istog kroz upotrebu ‘chattr’ komande koja je dodala dodatni atribut nad dozvolama direktorija ‘test’ čime je onemogućeno brisanje, preimenovanje, ili kreiranje sadržaja unutar direktorija. Na koncu, upotrebom iste komande ‘chattr’ smo riješili ovaj scenarij, uklonili dodatni atribut, te vratili originalne ovlasti nad direktorijem što nam je ponovo omogućilo da preimenujemo isti direktorij, obrišemo ga, kreiramo datoteke i direktorija u njega, skladištimo naše podateke, itd. Do čitanja!!!

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE