Polagao sam Linux Essentials: evo kako je prošlo?

Već nekoliko posljednjih mjeseci, aktivno sam angažovan kao freelancer koji radi na prevođenju Linux materijala ispred Linux Professional Instituta. Za sada su skoro gotovi Linux Essential materijali na Bosanskom jeziku, te sam tako ja prijavio Linux Essential ispit za polaganje; a evo kako je prošlo.

Linux Essential ispit je prvi nivo Linux certifikacije koji pokazuje vaše razumijevanje osnovnih principa rada Linux-a, Linux distribucija, open source filozofije, osnovnog seta komandi za svakodnevan rad, ispravan odabir Linux distribucije, kretanje kroz Linux distribuciju, razumijevanje i upravljanje korisničkim računima i grupama, razumijevanje i upravljanje pravima nad datotekama kroz komande chmod i chown, upravljanje particijama, upravljanje i instalacija aplikacija i paketa, te osnove networkinga.

Obzirom da je korona poremetila tradicionalni način testiranja, LPI je testiranje omogućio preko PersonVUE online platforme, preko koje prijavljujete željeni ispit. Jednom kada se registrujete na PersonVUE web stranicu, preko nje prijavljujete ispit, kojeg morate odmah platiti. U mom slučaju, ja sam prijavio Linux Essential koji je mene koštao oko $75 ili 133 KM, a datum mog polaganja je bio Petak, 18. mart 13:00.

Slika 2: Prijava datuma polaganja Linux Essential ispita

Kada izvršite plaćanje ispita (slika iznad), u roku od nekoliko minuta dobijete potvrdu PersonVUE stranice sa vašim LPI ID-om, vašim imenom i prezimenom, datumom i vremenom polaganja ispita, te linkom za testiranje vašeg sistema. Link do testiranja vašeg sistema će preuzeti PersonVUE aplikaciju koja će provjeriti da li vaše računalo zadovoljava minimalne sistemske zahtjeve itd.

Ti sistemski zahtjevi uključuju sljedeće: Windows 10 Pro 64-bit | HD webcam | Microfon. Nažalost, PersonVUE nije kompatibilan sa Linux distribucijama, pa se polaganje obavlja preko Windows 10 operativnog sistema. Bitno je da znate, na dan ispita se morate prijaviti pola sata ranije. Ta prijava uključuje ponovno testiranje vašeg računala, simulacijski test itd.

Bitno je da znate kako vaš prostor u kojem ćete test raditi, ne smije imati uključen računar, drugi laptop, pametni telefon ili tablet. Na dan ispita, pola sata ranije, javit će vam se PersonVUE asistent koji će od vas tražiti da snimite prostor vaše sobe ili prostorije gdje ćete raditi test; prostor se snima iz 4 ugla: desni, lijevi, prednji i zadnji ugao kako bi se asistent uvjerio da uza se nemate nikakve druge tehnologije kojim biste mogli ‘varati’ na testu.

Vaš radni sto mora uključivati SAMO i SAMO vaš laptop ili računar na kojem se test obavlja, te ste konstantno nadzirani vašom web kamerom. Svaki sumnjiv pokret ili ulazak treće osobe u vašu prostoriju u kojoj se test obavlja, će prekinuti test. Stoga, na dan vašeg test zamolite vaše ukućane da Vas niko ne ometa dok obavljate test.

Što se tiće Linux Essential testa, isti ima 40 pitanja na engleskom jeziku, a vi imate oko 60 minuta da isti riješite. Ja sam se zaista dobro spremio obzirom da koristim Linux već 10 punih godina, tako da nisam imao problema sa pitanjima. Pitanja su većinom na fazon a|b|c|d ili nadopuni, a ako pažljivo ispratite Linux Essential materijale sa zvanične Learning platforme LPI-a, trebali biste uspješno riješiti ovaj ispit, te tako zaraditi vaš prvi Linux certifikat.

Slika 3: Izvještaj rezultata Linux Essential ispita

Za mene Linux Essential nije bio težak, tako da sam isti uspješno riješio. Kako se test obavlja preko PersonVUE web stranice, rezultate testiranja saznajete odmah (slika iznad), a Linux Professional Institut dobija vaše rezultate testa u roku od 48 sati, nakon čega vam šalje vaš certifikat, ukoliko ste uspješno položili test. Vjerovatno se pitate zašto nisam pomenuo neka od pitanja. Da budem iskren, pitanja sa testa sam zaboravio, a treba da dodam na kraju, da na dan testa morate prihvatiti odredbu da pitanja sa testa nećete prenositi kako u pisanoj, tako i elektronskoj formi. To je i razlog zašto nisam pomenuo neka od pitanja sa testa.

Slika 4: Linux Essential certifikat

To bi bio moj mali izvještaj sa polaganja Linux Essential testa. Ukoliko imate neka pitanja, ostavite ih u komentaru ispod, rado ću vam odgovoriti. Do čitanja!!!

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE