BHLLinux portal je prešao na GNU/Linux Debian 11

 

Portal BHLLinux.com je jučer zvanično prešao na Debian GNU/Linux 11 distribuciju, te time je zaokružen jedan broj Linux distribucija koje sam koristio. Imao sam priliku koristiti čuveni Solus Linux s kojim stvarno morate imati strpljenja i znanja, ali Debian je distribucija koju bi svaki iskusni Linux korisnik trebao probati barem jednom u svom životu. Distribucija je veliko osvježenje nakon niza disribucija koje sam ranije koristio; ono što je primjetno kako je to distribucija koja od vas traži Linux znanje i vještine, tako da ovo sigurno nije distribucija namjenjena Linux početnicima.

Video prilog: Otklanjanje standardnih grešaka Debian Linux 11

Ukratko o Debian-u

GNU/Linux Debian je jedna od najstarijih Linux distribucija koja se pojavila davne 1993. godine. Tvorac je Ian Murdock, a distribucija nosi ime prema Ianovoj djevojci Debra Lynn i njegovom imenu Ian, pa otuda naziv Debian. Prvo izdanje ove distribucije se pojavilo 15. septembra 1993. godine, a kroz buduća izdanja Debian je rastao i konstantno se razvijao, te je ubrzo izrastao u jednu od najrespektabilnijih distribucija u svijetu Linux-a. Sa svojim dpkg i apt menadžerom aplikacija i paketa, Debian je pomogao nastanak velikog broja Linux distribucija kao što je popularni Ubuntu Linux čije izdanje se pojavilo 10. oktobra 2004. godine, a koje do dan danas koristi Debianovu tehnologiju. Posljednje aktuelno izdanje Debian Linux-a je Debian 11.3 “Bullseye”.

Ukoliko ste iskusan Linux korisnik, poznajete proces pravilnog particionisanja diska za potrebe instalacije, barate manipulacijom i uređivanjem sistemskih datoteka kao što su /etc/apt/sources.list, onda je Debian Linux distribucija za vas. Klikom na donji link možete preuzeti Debian 11.iso koji dolazi sa svim drajverima, tako da nakon instalacije vaše je jedino da otklonite neke standardne greške. Ali se ne brinite, pripremio sam vam video prilog u kojem vas vodim korak po korak pri otklanjanju pomenutih grešaka.

[PREUZMITE DEBIAN GNU/LINUX 11.iso WITH DRIVERS]

https://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/11.3.0+nonfree/amd64/iso-dvd/

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE