Dostupni su Linux Essential materijali na Bosanskom jeziku

 

Nakon pet mjeseci aktivnog rada, konačno je dostupan kompletiran prijevod Linux Essential materijala na Bosanskom jeziku. Evo kratkog pregleda njihovog sadržaja.

Linux Essential matetijale je razvio Linux Professional Institute u saradnji sa saradnicima, stručnjacima i volonterima širom svijeta. U pitanju su materijali koji vas vode kroz osnovne koncepte Linux-a, njegov kratak historijat, razvoj popularnih distribucija te odabir odgovarajuće distribucije za svakodnevan rad. Daljnje materijali raspravljaju filozofiju i nastanak besplatnog/slobodnog softvera otvorenog koda, njegovo licenciranje i primjenu.

Kasnije imate priliku da se upoznate sa komandnom linijom, najmoćnijim alatom svake Linux distribucije, instalacijom i održavanjem softvera, upravljanje datotekama, pretraga i izdvajanje informacija iz datoteka; upravljanje korisničkim nalozima i grupama, upravljanje i manipulacija dozvolama nad datotekama/direktorijima, i još mnogo toga drugog.

Materijali su dostupni u .pdf verziji za preuzimanje ali isto tako su dostupni za čitanje na ovom linku. | https://learning.lpi.org/bs/learning-materials/010-160/

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE