Kako instalirati Debian Linux 11 [VIDEO TUTORIJAL]

 

Svoju avanturu u svijetu Linux-a, ja sam započeo još 2010. godine, kada sam instalirao čuveni Ubuntu Linux 9.04. Upravo ta distribucija, bila je moja ulazna karta u svijet Linux-a nakon čega sam imao priliku vidjeti koliko je ogroman Linuxov ekosistem. Koristio sam razne Linux distribucije, one jednostavne (Puppy, Neptune OS, Linux Mint, Kubuntu, Ubuntu Mate), te one koje su od vas tražile dobro Linux znanje i vještine (Solus Linux, Debian). Debian Linux je jedna takva distribucija, pa u nastavku ovog članka, pogledajte cio proces instalacije ove čuvene distribucije.

Ukrakto o Debian-u?

GNU/Linux Debian je je jedna od najstarijih Linux distribucija u svijetu Linux-a. Prvo izdanje se pojavilo 15. septembra 2022. godine, a u narednim godinama koje su uslijedile, Debian je izrastao u jednu od najrespektabilnijih distribucija na tržištu. Osnivač joj je Ian Murdock, američki računalni programer, koji je imao za cilj stvoriti distribuciju koja bi utjelovila filozofiju softvera otvorenog koda, te pružila ono najbolje što jedna Linux distribucija može pružiti. Distribucija je imenovana ‘Debian’ kao skraćenica od Ianove djevojke (bivše žene), po imenu Debra Lynn i njegovog imena Ian, pa otuda naziv distribucije Debian.

Kroz godine koje su uslijedile, Debian GNU/Linux je pomogao uspon i nastanak velikog broja Linux distribucija kao što je popularni Ubuntu Linux koji je nakon svog nastanka, također pomogao uspon velikog broja distribucija kao što je Linux Mint, Elementary, Zorin OS, PopOS, Ubuntu Mate, Lubuntu, Edubuntu, Kubuntu itd. 

Prije instalacije: Koji .iso odabrati?

Slika 1: firmaware-11.3.0-amd64-DVD-1.iso

Većina, pa čak i oni najiskusniji Linux korisnici, ne znaju da odaberu pravilan instalacijski .iso Debian Linux distribucije, te tako, odmah u startu odustanu od ove distribucije. Istina, za razliku od ostalih distribucija, Debian Linux nudi nekoliko instalacijskih datoteka, pa jednom pošto svratite na Download stranicu projekta Debian, započet će se proces preuzimanja Debian_Network_installer datoteke. Nju možete zanemariti, te preuzeti .iso sa sljedećeg linka.

Gornji .iso je težak 4GB a isti sadrži sve potrebne drajvere za vašu mrežu, zvuk, grafičku kartu i ostale hardver uređaje kako se ne bi morali zamarati sa ručnim postavljanjem istih nakon instalacije.

Kako je prikazan instalacijski proces?

U gornjem video prilogu možete pogledati cio proces instalacije Debian Linux 11 distribucije, od preuzimanja pomenute .iso datoteke, pripreme KVM virtualne mašine za instalaciju, do samog procesa instalacije Debian Linux 11 distribucije, te ručnog kreiranja swap particije. Smatram kako nije bilo potrebe da pišem tekstualni članak, jer je u video tutorijalu, proces objašnjen zaista razumljivo. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nejasnoća oko instalacije, pišite u komentaru ispod. Do čitanja i neka je Linux uz vas.

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE