Kako bekapovati vaše osobne podatke koristeći FileZilla klijent na Ubuntu Linux-u?

 

Skladištenje osobnih podataka na Linux distribucijama predstavlja velik izazov, posebice danas kada imamo jako puno cloud klijenata, koji nam omogućavaju da skladištimo naše osobne podatke, na njihovim serverima. Ovaj način skladištenja podataka nije jeftin, pa za korištenje prostora javnog cloud-a kao što je DropBox ili Google Drive, treba izdvojiti i određen mjesećni novac, kako biste koristili njihove usluge. S druge strane, prenosivi mediji kao što su CD, DVD, ili USB-ovi vremenom se veoma lahko oštete, pa se vaši osobni podaci također gube. Stoga je potrebno pronaći zamjenjivu alternativu gdje ne morate ništa plaćati a gdje su vaši podaci dostupni vama bilo kada da ih trebate. U ovom članku, pogledajte kako bekapovati vaše osobne podatke koristeći FileZilla klijent na Ubuntu Linux-u?


Nekoliko riječi o FileZilla klijentu?FileZilla je besplatan FTP klijent otvorenog koda koji se koristi za razmjenu i transport podataka između dva računala ili dvije Linux mašine na mreži. Riječ je o jednostavnom ali veoma korisnom FTP klijentu čije prvo izdanje je izašlo 22. juna 2001. godine, a koji je veoma brzo postao omiljen FTP klijent među korisnicima. Iako FileZilla donosi seriju opcija i karakteristika, ono što je možda najbitnije jeste upravo opcija da se dvije mašine povežu na mreži kako bi međusobno razmjenjivali osobne podatke. Instalacijski proces ovog FTP klijenta je veoma jednostavan, a moguće je instalirati na skoro sve Linux distribucije, što ga čini zgodnim alatom kojeg uvijek morate imati pri ruci.


Šta je potrebno prije instalacije FileZilla klijenta?Prije nego li instaliramo FileZilla klijent na naš Ubuntu Linux 22.04 MATE, potrebno je instalirati ‘openssh-client’ i ‘openssh-server’. Dakle, ovaj laptop HP-EliteBook 8570p će biti klijent s kojeg će se podaci prenositi na moj drugi laptop HP Pavilion DV6 (server) kojeg pogoni Debian GNU/Linux 11. Da bismo instalirali ‘openssh-client’ na ovaj laptop, unosimo sljedeću komandu.

$ sudo apt install openssh-client

Slika 1: Instalacija ‘openssh-client’ na Ubuntu Linux 22.04 MATE

Vidimo kako je ‘openssh-client’ već instaliran na ovom laptopu, pa nema potrebe za daljnje operacije. Sada je potrebno da instaliramo na HP Pavilion DV6 ‘openssh-server’ kako bismo kompletirali ovaj dio članka. To možemo uraditi sljedećom komandom.

$ sudo apt install openssh-server

Slika 2: Potvrda za instalaciju ‘openssh-server’ na Debian GNU/Linux 11

Možda Vas i ovo zanima:Nakon što se unese ‘sudo’ lozinka, terminal će izvršiti instalaciju ‘openssh-server-a’ na Debian GNU/Linux 11, tako da će laptop HP Pavilion DV6 biti kao mali kućni server.

Slika 3: Kompletiranje instalacije ‘openssh-server-a’ na Debian Linux

Nakon što se instalacija ‘openssh-servera’ kompletira, potrebno je ažurirati Debian repozitorije. To možemo uraditi sljedećom komandom.

$ sudo apt update

Slika 4: Ažuriranje repozitorija Debian GNU/Linux 11

Jednom pošto su repozitoriji Debian-a ažurirani, možemo na našem klijentu (HP EliteBook 8570p) instalirati FileZilla kako bismo povezali ove dvije mašine.


Instalacija FileZilla klijenta na Ubuntu Linux 22.04 MATE


Pošto smo obavili instalaciju ‘openssh-client’ i ‘openssh-server’ na dvije mašine, sada možemo na naš klijent instalirati FileZilla. Da bismo instalirali ovaj klijent, možemo koristiti sljedeću komandu.

$ sudo apt install filezilla

Slika 5: Potvrda instalacije FileZilla klijenta na Ubuntu Linux 22.04

Nakon što unesemo našu ‘sudo’ lozinku, terminal će započeti proces instalacije FileZilla programa te kompletirati njegovo postavljanje i konfiguraciju.

Slika 6: Kompletiranje instalacije FileZilla klijena na Ubuntu Linux 22.04

Ovim bi bio kompletiran proces instalacije FileZilla klijenta na Ubuntu Linux 22.04. Sada slijedi dodatno podešavanje i povezivanje dvije mašine kako bi se mogli prenositi podatci sa jedne mašine na drugu.


Povezivanje dvije mašine: Ubuntu Linux 22.04 & Debian GNU/Linux 11


Da bismo povezali klijent i server preko FileZilla programa, potrebno je dobaviti IP adresu sa našeg servera (Debian GNU/Linux 11). IP adresu našeg servera, možemo saznati sljedećom komandom.

ip addr

Slika 7: Dobivanje IP adrese Debian GNU/Linux 11

Na slici možemo vidjeti IP adresu servera ‘192.168.0.18/22’, a ova IP adresa je ujedno naš host. Sada pošto znamo IP adresu servera, potrebno je unjeti IP adresu, username, lozinku i port u male prozorčiće FileZilla klijenta kako bi se naš klijent (Ubuntu Linux 22.04) spojio sa Debianom.

Slika 8: Unos pristupnih podataka servera u FileZilla klijent

Nakon što smo popunili pristupne podatke servera u FileZilla program, možemo kliknuti opciju ‘Quickconnect’ koja bi nam trebala izbaciti mali dijalog prozor koji će nas upitati da li želimo da se spojimo na server ili ne.

Slika 9: Spajanje na server (Debian GNU/Linux 11) preko FileZill-a

Kada potvrdimo na ‘OK’ trebali bismo se uspješno spojiti na naš server Debian GNU/Linux 11.

Slika 10: Pregled direktorija Debian GNU/Linux 11 servera

Ako vidimo ove direktorije, to znači da je proces spajanja dvije mašine uspješan te sada možemo razmjenjivati podatke između našeg klijenta i servera.

Slika 11: Uplodovanje direktorija ‘DATA2023’ na server

Uspješno smo prebacili direktorij ‘DATA2023’ sa našeg klijenta na server, čime smo potvrdili da je instalacija i konfiguracija FileZilla klijenta bila uspješna te da sada možemo razmjenjivati podatke između ove dvije mašine.

Zaključak


U ovom članku sam Vam pokazao kako na jednostavan način uz pomoć FileZilla klijenta, pretvoriti vaš stari računar ili laptop u mali kućni server, koji možete koristiti da skladištite vaše osobne podatke. Kroz članak ste naučili kako se instalira ‘openssh-client’ i ‘openssh-server’, kako izvršiti instalaciju FileZilla FTP klijenta i kako na kraju povezati dvije mašine kako bi one razmjenjivale i skladištile podatke. Ukoliko Vam se dopada ovaj članak, ostavite vaše komentare ispod. Do čitanja !!!

Share:

1 komentar:

  1. Komande u ovom članku su uredno testirane sa pratećim screenshotom. Navedeni način instalacije će raditi za sve distribucije iz Ubuntu & Debian porodice. Ukoliko ste primijetili grešku u članku, ostavite vaš komentar a ja ću popraviti isti.

    OdgovoriIzbriši

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE