Kako instalirati Balena Etcher USB alata na Ubuntu Linux 22.04

Balena Etcher je veoma jednostavan ali izuzetno koristan grafički program za kreiranje i izradu butabilnih USB Linux instalacija. Ovaj maleni program će izraditi butabilne USB instalacije bilo koje distribucije Iako ‘dd’ komanda u terminalnom okruženju može uraditi isti posao, možda čak i bolje nego sam Etcher, ona pak zahtjeva poznavanje opcija za izradu butabilnih USB instalacija, pa je za početnike Etcher idealan alat. U ovom članku, pogledajte kako instalirati Balena Etcher USB alat na Ubuntu Linux 22.04.


Šta treba znati prije instalacije Balena Etcher alata?


Balena Etcher USB alat nije dostupan u Softver Centru bilo koje distribucije, pa niti Ubuntu Linux MATE-a 22.04 na kojemu je ovaj članak napisan. S druge strane, nije ga moguće instalirati ni kroz PPA, a jedan od načina instalacije je preuzimanje ‘Balena Etcher.deb’ datoteke sa njegove GitHub stranice. Bitno je napomenuti da vaša Linux distribucija mora biti ažurirana prije nego li se Balena Etcher alat instalira.


Kako instalirati Balena Etcher na Ubuntu Linux 22.04?


Za svrhu ovog članka, Balena Etcher će biti instaliran preko pomenute GitHub stranice projekta. Na ovoj stranici se nalaze izdanja Balena Etcher alata za Linux distribucije kao što je Debian ali i Red Hat Linux.


Slika 1: Balena Etcher izdanja na GitHub stranici projekta

Kako je Ubuntu baziran na Debian-u, koristeći ‘wget’ program za preuzimanje datoteka sa mreže u terminal okruženju, mi ćemo preuzeti sljedeću datoteku ‘balena-etcher_1.18.4_amd64.deb’ kako bismo je instalirali kasnije. Komanda je sljedeća.

$ wget -d https://github.com/balena-io/etcher/releases/download/v1.18.4/balena-etcher_1.18.4_amd64.deb

Kada se komanda izvrši, ‘wget’ će započeti proces preuzimanja ‘Balena Etcher’ programa.

Slika 2: Proces preuzimanja ‘Balena Etcher’ programa preko ‘wget-a’

Kada se preuzimanje završi, aplikacija će biti spremljena u direktoriju ‘Download’ nakon čega možemo pristupiti instalaciji ‘Balena Etcher-a’.

Slika 3: Kompletiranje preuzimanja ‘Balena Etcher’ alata

Možemo još kratko provjeriti da li je ‘balena-etcher_1.18.4_amd64.deb’ uspješno preuzet, unosom sljedeće komande u terminalu.

$ls -l *.deb

Kada se komanda izvrši, trebala bi u našem direktoriju ‘Download’ prikazati isključivo ‘balena-etcher_1.18.4_amd64.deb’ aplikaciju.

Slika 4: Izlistavanje ‘balena-etcher_1.18.4_amd64.deb’ aplikacije u ‘Download’ direktoriju

Pošto je ‘Balena Etcher’ uspješno preuzet koristeći ‘wget’, sada ga je potrebno instalirati. Za instalaciju ćemo koristiti ‘dpkg’ menadžer u sljedećem formatu.

$sudo dpkg -i balena-etcher_1.18.4_amd64.deb

Kada se potvrdi ‘sudo’ lozinka za administratora, ‘dpkg’ će započeti proces instalacije ove aplikacije što je prikazano na sljedećoj slici.

Slika 5: Instalacija ‘balena-etcher_1.18.4_amd64.deb’ koristeći ‘dpkg’

Sada možemo pokrenuti ‘Balena Etcher’ program po prvi put. Pošto ja koristim Ubuntu Linux 22.04 MATE, za odabir ove aplikacije, idemo na ‘Menu’ > ‘Accessories’ i kliknemo na ‘balenaEtcher’ koji će se pokrenuti po prvi put.

Slika 6: Pokretanje ‘Balena Etcher’ programa | Ubuntu Linux 22.04 MATE

I evo, Balen Etcher program je sada spreman za izradu butabilnih Linux USB instalacija.


Zaključak


U ovom članku ste naučili kako preuzeti ‘Balena Etcher’ alat koristeći ‘wget’ u terminalu i kako isti instalirati koristeći ‘dpkg’ menadžer paketa na Ubuntu Linux 22.04 MATE. Sve što je potrebno, jeste da ubacite vaš USB od 4/8 GB, preuzmete .iso sliku željene distribucije, te prepustite Balena Etcher alat da odradi ostatak posla za vas. Ako vam se dopada ovaj članak, ostavite vaš komentar ispod i do čitanja!!!

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE