Kako instalirati Brave-Browser na Ubuntu 22.04 MATE?

Brave-Browser je zasigurno jedan od najpoznatijih pretraživaća dostupnih za Linux distribucije. Ovaj jedinstveni pretraživać donosi mnogo karakteristika koje ne nude drugi poznati pretraživaći, pa ni Chrome na kojemu je baziran ovaj jedinstveni pretraživać. Jedna od najboljih karakteristika koje sa sobom donosi Brave jeste brzina ali i built-in opcija za automatsko blokiranje dosadnih reklama i pop-up oglasa na društvenim mrežama kao što je YouTube. Upravo ovaj zgodni dodatak čini Brave-Browser idealnim pretraživaćem za korisnike kojeg je moguće veoma jednostavno instalirati na bilo koju Linux distribuciju. U nastavku ovog članka, pogledajte kako instalirati Brave-Browser na Ubuntu Linux 22.04 MATE.Nekoliko riječi o Brave-Browser-u?


Prije nego pokažemo kako instalirati Brave-Browser na Ubuntu Linux 22.04 LTS MATE, evo nekoliko riječi o samom pretraživaču. Brave-Browser je besplatan pretraživač otvorenog koda čije prvo izdanje se pojavilo 13. Novembra 2019. godine. Iza ovog popularnog pretraživača stoji kompanija Brave Software koja je osnovana 28. maja 2015, a već naredne godine, kompanija je objavila pilot izdanje Brave-Browsera.


Ono što će postati zaštitni znak ovog pretraživača jeste njegov moćan ad-bloker koji blokira dosadne reklame i iskočne oglase tijekom pretraživanja popularnih web stranica i društvenih mreža koje zarađuju istim putem. Iako je ovaj popularni pretraživač baziran na Chromium projektu, besplatnoj open-source inačici Google Chrome-a, može se slobodno reći kako je Brave naslijedio sve dobre strane Chromium-a niti jednu njegovu manu.


Stoga pored gore pomenutog ad-blokera koji je implentiran u sam pretraživač, Brave krasi i jedinstven interfejs te set veoma korisnih opcija kojima se pretraživač može dodatno urediti prema potrebi svog korisnika.


Da se zaista radi o mega-popularnom pretraživaću, govori i činjenica da ovaj pretraživać koristi oko 57.42 miliona korisnika a kreatori sadržaja kao i ja sam, koriste Brave-Browser kao glavni i jedini pretraživać. U posljednjih nekoliko izdanja, Brave-Browser je donjeo i seriju dodataka za trejdere kriptovalutama, a zgodna karakteristika je i Brave-Rewards, koji vam omogućava da zaradite novac posječujući web stranice i oglase drugih kreatora sadržaja koji se reklamiraju preko Brawe-a.


Kako instalirati Brave-Browser na Ubuntu Linux 22.04 MATE?


Da bismo instalirali Brave-Browser na Ubuntu Linux 22.04 MATE, potrebno je posjetiti web stranicu pretraživaća, zatim kliknuti ‘Download Brave’ i nakon čega ćemo vidjeti komande koje trebamo unjeti kako bismo instalirali ovaj pretraživać. Ja koristim Ubuntu Linux 22.04 MATE, a komande koje ćemo unjeti, mogu se iskoristiti za instalaciju Brave-Browser-a na Debian, Mint, Zorin OS, PopOS i druge Linux distribucije nastale na Debian-u ili Ubuntu-u. Obzirom da ćemo instalirati Brave-Browser koristeći terminal, potrebno je prije svega instalirati ‘curl’ ClientURL, mali alat koji se koristi za dobavljanje podataka preko mreže. Komanda za instalaciju ovog alata je sljedeća.

$sudo apt install curl

Slika 1: Instalacija ‘curl’ alata na Ubuntu Linux 22.04 MATE

Nakon što se alat ‘curl’ instalira, možemo preći na dodavanje Brave-Browser repozitorija kako bismo ga kasnije instalirali. Komanda je sljedeća.

$ sudo curl -fsSLo /usr/share/keyrings/brave-browser-archive-keyring.gpg https://brave-browser-apt-release.s3.brave.com/brave-browser-archive-keyring.gpg

Slika 2: Dodavanje Brave-Browser repozitorija na Ubuntu Linux

Nakon što se repozitorij doda, potrebno je zatim dodati ‘Brave-Browser’ release.list datoteku s koje ćemo kasnije povući Brave-Browser i instalirati ga na naš Ubuntu. Komanda je sljedeća.

$ echo "deb [signed-by=/usr/share/keyrings/brave-browser-archive-keyring.gpg] https://brave-browser-apt-release.s3.brave.com/ stable main"|sudo tee /etc/apt/sources.list.d/brave-browser-release.list

Slika 3: Dodavanje Brave-Browser release datoteke na Ubuntu Linux

Nakon što smo uspješno dodali release datoteku, potrebno je ažurirati Ubuntu repozitorije kako bi promjene uzele efekta. To možemo obaviti sljedećom komandom.

$sudo apt update

Pošto smo uspješno ažurirali Ubuntu repozitorije, sada možemo konačno instalirati ‘Brave-Browser’ na naš Ubuntu Linux. Komanda je sljedeća.

$sudo apt install brave-browser

Slika 5: Potvrda instalacije ‘Brave-Browser-a’ na Ubuntu Linux

Nakon što unesemo našu ‘sudo’ lozinku, terminal će započeti proces instalacije ‘Brave-Browser-a’ na Ubuntu Linux. Na gornjoj slici također vidimo da će nakon ove operacije biti zauzeto oko 340 MB. Proces instalacije je prikazan na sljedećoj slici.

Slika 6: Instalacija i postavljanje ‘Brave-Browser-a’ na Ubuntu Linux

Nakon što se ‘Brave-Browser’ uspješno instalira, možemo na kraju ukloniti njegovu release datoteku koja nam više nije potrebna. Datoteka se nalazi unutar direktorija ‘/etc/apt/sources.list.d’.

Slika 7: Prikaz ‘Brave-Browser’ release datoteke

Ovu datoteku možemo ukloniti uz pomoć jednostavne komande ‘rm’ u sljedećem formatu.

$sudo rm -r brave-browser-release.list

Slika 8: Uklanjanje ‘Brave-Browser’ release datoteke sa Ubuntu Linux-a

Kao što vidimo, komanda ‘rm’ je uspješno uklonila ‘Brave-Browser’ release datoteku sa našeg Ubuntu Linux-a jer nam ista više nije potrebna. Posljednji korak prije nego što pokrenemo ‘Brave-Browser’ po prvi put, jeste ažuriranje Ubuntu repozitorija kako bismo očistili grešku gdje ‘Brave-Browser’ ne podržava 32-bitnu arhitekturu zato što je naš Ubuntu instaliran za 64-bitnu arhitekturu.

Slika 9: Greška - Brave-Browser ne podržava 32-bitnu arhitekturu

Kako smo rekli, ova greška se uklanja ažurairanjem Ubuntu repozitorija sljedećom komandom.

$sudo apt update

Slika 10: Ažuriranje Ubuntu repozitorija

Nakon što se Ubuntu repozitoriji ažuriraju, greška koju smo vidjeli na slici 9 više nije prisutna. Ovim bi ujedno bio kompletiran proces instalacije Brave-Browser-a na naš Ubuntu Linux 22.04 MATE. Ostaje nam da pokrenemo ovaj pretraživać po prvi put kako bismo ga mogli koristiti.

Slika 11: Pokretanje ‘Brave-Browser-a’ po prvi put

I naš ‘Brave-Browser’ je uspješno postavljen i instaliran na Ubuntu Linux 22.04 MATE. Ovim bi bio gotov ovaj članak, a ja vam želim ugodno korištenje Ubuntu Linux-a i pretraživanje uz pomoć Brave-Browser-a. Do čitanja!!!

Share:

1 komentar:

  1. Komande za instalaciju Brave-Browsera u ovom članku, mogu se primijeniti za druge Linux distribucije kao što su BlendOS, LMDE, Linux Lite itd. Ukoliko ste primijetili grešku u članku ili unutar komandi, slobodno ostavite vaš komentar dole ispod a ja ću se potruditi da ispravim isti.

    OdgovoriIzbriši

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE