Kako kreirati butabilnu USB instalaciju 'Bodhi Linux-a' koristeći Etcher

U prošlom članku smo pisali kako instalirati Balena Etcher USB alat na Ubuntu Linux 22.04 MATE. U ovom članku ćemo praktično prikazati kako kreirati butabilni USB ‘Bodhi Linux’ distribucije koristeći balenaEtcher-. Bez daljnjeg duženja, možemo polako početi.


Formatiranje USB stika


Za potrebe izrade butabilne USB instalacije ‘Bodhi Linux’ distribucije, potreban nam je USB uređaj kapaciteta do 16 GB. Kod mene je Kingston 16 GB USB uređaj kojeg moramo prvo formatirati, prije nego li se na njeg snimi ‘Bodhi Linux’ .iso slika. Kada se USB uređaj spoji na distribuciju, korištenjem sljedeće komande, možemo ga izlistati.

df -hT

Kada se ova komanda unese, bit će prikazane sve particije i uređaji na Ubuntu Linux distribuciji, a to uključuje i naš USB uređaj.

Slika 1: Izlistavanje uređaja komandom ‘df’ na Ubuntu Linux-u

Inaće, komanda ‘df’ se koristi za prijavu korištenja diskovnog prostora podatkovnog sistema. U gornjem primjeru, ova komanda koristi dvije opcije: ‘h’ za prikaz zauzeća diskovnog prostora u ljudski čitljivom formatu, te ‘T’ za prikaz tipa podatkovnog sistema ‘vfat’ , ‘ext4’ , ‘tmpfs’ itd. Na slici 1, USB uređaj je prikazan na dnu tabele kao ‘/dev/sdb’ te je montiran u direktorij ‘/media/amartufo/DISK’. Prije nego li se USB formatira, isti se mora demontirati korištenjem sljedeće komande.

$sudo umount /dev/sdb

Ova će komanda demontirati USB uređaj iz njegovog mount direktorija ‘/media/amartufo/DISK’, nakon čega se može pristupiti njegovom formatiranju. Nakon što je USB demontiran, sada ga je potrebno formatirati kao ‘ext4’ podatkovni sistem, a to možemo uraditi korištenjem sljedeće komande.

$sudo mkfs.ext4 /dev/sdb

Slika 2: Formatiranje USB uređaja korištenjem ‘mkfs’ komande

Komanda ‘mkfs’ je komanda koja se koristi za kreiranje podatkovnog sistema, u ovom slučaju formatiranje USB uređaja u ‘ext4’ podatkovni sistem. U pitanju je 4 generacija ovog podatkovnog sistema kojeg trenutno koriste skoro sve Linux distribucije. Posljednji argument komande je ‘/dev/sdb’ a to je USB uređaj koji se formatira. Nešto više o komandi ‘mkfs’ možete saznati čitanjem njene ‘man’ stranice ili unosom ove komande u terminalu.

$man mkfs

Pošto je USB uređaj formatiran kao ‘ext4’, sada možemo pokrenuti balenaEtcher alat kako bismo izradili butabilnu USB instalaciju Bodhi Linux-a.


Možda Vas i ovo zanima:Izrada butabilne USB instalacije ‘Bodhi Linux’ distribucije


Za svrhu ovog članka, ja sam već preuzeo ‘Bodhi Linux’.iso koristeći komandu ‘wget’, a .iso slika se nalazi unutar ‘Download’ direktorija.

Slika 3: Prikaz ‘Bodhi Linux.iso’ datoteke u ‘Download direktoriju

Pošto se ‘Bodhi Linux’ .iso nalazi unutar ‘Download’ direktorija, možemo pokrenuti balenaEtcher kako bismo izradili butabilnu USB instalaciju. Kada se balenaEtcher pokrene, tražit će da izaberemo .iso sliku distribucije a zatim da odaberemo USB uređaj.Slika 4: Priprema flešovanja ‘Bodhi Linux’ distribucije

Kada kliknemo opciju ‘Flash!’, pojavit će se novi dijalog prozor koji će od nas tražiti našu ‘sudo’ lozinku, nakon čega će započeti proces flešovanja.


Slika 5: Autentikacija ‘sudo’ lozinke za flešovanje USB uređaja

Kada se jednom potvrdi ‘sudo’ lozinka, balenaEtcher će započeti proces flešovanja i izradu butabilne USB instalacije ‘Bodhi Linux’ distribucije.

Slika 6: Proces flešovanja USB uređaja

Obzirom da se radi o distribuciji čija je .iso slika teška svega 830 MB, proces flešovanja je dosta brz i traje svega nekoliko minuta. Kada se flešovanje kompletira, bit ćemo obaviješteni o završetku procesa.

Slika 7: Potvrda o uspješnom flešovanju USB uređaja

Kao što vidimo na slici 7, balenaEtcher je uspješno kompletirao proces flešovanja USB uređaja te je uspješno izrađena butabilna USB instalacija ‘Bodhi Linux’ distribucije. Preostaje nam da još restartujemo naš laptop, butamo USB stik kako bismo se uvjerili da je ‘Bodhi Linux’ spreman za instalaciju.

Slika 8: Restartovanje računala i odabir USB uređaja

Pošto Ubuntu Linux 22.04 pogoni moj HP Elite Book laptop, nakon restartovanja, potrebno je pritisnuti taster ‘Del’ kako bi se pojavio ‘UEFI dijalog. Kada se dijalog pojavi, imamo priliku da vidimo ‘boot’ meni gdje možemo odabrati flešovani USB uređaj ‘Kingston Data Traveler 3.0’. Kada kliknemo na USB uređaj, ‘Bodhi Linux’ bi trebao da prikaže svoj instalacioni dijalog.

Slika 9: Pojava instalcijonog dijaoga ‘Bodhi Linux’ distribucije

Pošto se ovaj dijalog jednom pojavi, imamo priliku da odaberemo opcije kao što je ‘Try Bodhi’ koji nam omogućava da probamo ‘Bodhi Linux’ u live režimu rada bez instalacije na hard disk ili možemo jednostavno odabrati opciju ‘Install Now’ koja će započeti instalaciju ‘Bodhi Linux’ distribucije na hard disk. Uglavnom, pojavom ‘Bodhi Linux’ instalacijonog dijaloga, mi smo uspješno kompletirali izradu butabilne USB instalacije ove distribucije, koristeći balena Etcher alat, a ovim bi bio gotov ovaj članak.


Zaključak


U ovom članku sam Vam pokazao praktičnu izradu butabilne USB instalacije ‘Bodhi Linux’ distribucije koristeći balenaEtcher alat. Također ste naučili kako prikazati spojene uređaje na distribuciji koristeći komandu ‘df’, kako demontirati USB uređaj koristeći komandu ‘umount’, te kako korištenjem komande ‘mkfs’ formatirati USB uređaj kao ‘ext4’ tip podatkovnog sistema. Ukoliko Vam se ovaj članak dopada, ostavite vaše komentare ispod, podijelite isti dalje i do čitanja!!!

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE