Online kurs "Linux za početnike" - Pitanja i Odgovori


Portal BHLLinux.com organizuje svoj prvi online kurs “Linux za početnike” gdje imate priliku da u nekoliko sedmica savladate vaše prve korake sa Zorin OS distribucijom, Linux-om i njegovim komandama. U ovom članku ću odgovoriti na sva vaša pitanja koja se tiću ovog kursa, a koja bi mogla da Vas motivišu da se prijavite.


Kome je namjenjen ovaj kurs?


Kurs “Linux za početnike” namjenjen je svima koji nikada nisu koristili neku od Linux distribucija niti znaju šta je to Linux. Kurs je zamišljen sa pretpostavkom da polaznici imaju ili nemaju nikakvo prethodno znanje Linux-a, terminologije, Linux distribucija i komandi, te su voljni kroz ovaj kurs da savladaju svoje prve korake, kako bi nastavili dalje učiti i širiti svoje stećeno znanje.


Šta ću sve naučiti na ovom kursu?


Kroz ovaj kurs imate priliku da savladate vaše prve korake sa Linux-om kroz instalaciju Zorin OS distribucije. Naučit ćete kako preuzeti Zorin OS distribuciju, kako kreirati butabilnu USB instalaciju, upoznat ćete se i sa načinom upravljanja ovom distribucijom, instalacijom aplikacija kroz ‘Software Center’ i ‘apt-get’ menadžer paketa. U drugom dijelu kursa ćemo se upoznati sa Linuxom i hijerarhijom njegovog podatkovnog sistema, pokrit ćemo i naučiti rad sa osnovnim setom komandi. Naučit ćete manipulaciju i upravljanje datotekama, dozvolama i vlasnicima nad datotekama i direktorijima, korisnicima i korisničkim grupama, procesima itd.


Gdje mogu primijeniti znanje nakon ovog kursa?


Znanje koje steknete na ovom kursu, moći ćete uspješno primijeniti za samostalnu instalaciju, upravljanje i korištenje bilo koje Linux distribucije koju budete nakon ovog kursa odabrali. Imat ćete jako dobro razumijevanje Linux okruženja, njegovih komandi te ćete iste komande moći uspješno primjenjivati u radu sa datotekama i direktorijima, instalacijom aplikacija i paketa kroz ‘apt-get’ menadžer paketa, rješavanje osnovnih problema u radu vaše distribucije itd. Povrh svega, bit ćete u mogućnosti prijaviti polaganje ‘Linux Essential’ certifikata, kompanije ‘Linux Professional Institute’ te sa znanjem kojeg steknete na ovom kursu, trebali biste ispit položiti iz prve te time steći vaš prvi Linux certifikat.


Ko je edukator na ovom kursu?


Edukator ovog kursa je Amar Tufo, 30-godišnji iskusni Linux korisnik, izvršni urednik i osnivać BHLLinux.com, prvog domaćeg Linux portala u Bosni i Hercegovini, saradnik i dopisnik nekoliko Linux portala, Linux Essential certified, te budući GNU/Linux administrator.


Jesu li materijali dostupni za ovaj kurs?


Materijali su dostupni za ovaj kurs te oni uključuju ‘Linux Essential’, materijale koji su prevedeni sa Engleskog jezika na Bosanski jezik. Materijali su napisani tako da se mogu koristiti isključivo kao materijal za kurs te polaganje gore pomenutog ‘Linux Essential’ certifikata.


Koliko košta cijena ovog kursa?


Cijena kursa “Linux za početnike” iznosi oko 60 KM, a u istu cijenu su uključeni i “Linux Essential” materijali.


Kako mogu dobiti materijale za kurs?


Kada se jednom prijavite na kurs “Linux za početnike” te izvršite uplatu putem “PayPal” linka, na vaš mail ćete dobiti potvrdu prijave i uplate, zajedno sa materijalima za kurs.


Kako se mogu prijaviti na kurs?


Ukoliko ste zainteresovani za kurs “Linux za početnike”, možete izvršiti vašu prijavu na sljedeći mail: amartufo@bhllinux.com ili bhllinux@gmail.com. Vaša prijava mora sadržavati sljedeće podatke: Vaše ime i prezime, datum rođenja, vašu adresu sa naznakom “Prijava za kurs – LINUX ZA POČETNIKE”. Jednom kada zaprimim vašu prijavu, odgovorit će Vam se u roku od 24 sata.


Kako mogu uplatiti za kurs?


Vaše uplate za kurs “Linux za početnike” možete uplatiti klikom na sljedeći PayPal link:

https://www.paypal.com/paypalme/tufoamar?Koliko će trajati ovaj kurs?


 Trajanje kursa “Linux za početnike” iznosi oko dva mjeseca gdje će polaznici imati priliku da se upoznaju sa svim temama kako bi što bolje razumjeli gradivo, teme, te praktične vježbe kojima će demonstrirati svoje znanje.


Koliki je broj polaznika?


Kako portal BHLLinux.com drugi put organizuje kurs “Linux za početnike”, broj polaznika prve grupe je 20.


Kada mogu da se prijavim i da li ima neki rok za prijavu?


Trenutno ne postoji tačan vremenski period za prijavu, te stoga pozivam sve zainteresovane polaznike kursa, da pošalju svoju prijavu. Prijave na kurs će biti završene onog momenta kada se zaokruži broj polaznika prve grupe.


Kako je koncipiran kurs?


Kurs “Linux za početnike” je zamišljen tako da se bavi više praktičnim zadacima a što manje teorijom. Teorija će biti pokrivena u lekcijama što je kraće moguće kako bi polaznici razumijeli cilj same lekcije, a naglasak će biti na praktičnim zadacima i vježbama kako bi polaznici demonstrirali stećeno znanje. Svaka lekcija ima po nekoliko pitanja i odgovora, te po nekoliko praktičnih zadataka koje je potrebno samostalno riješiti kako biste uspješno kompletirali lekciju/temu.


Hoću li dobiti certifikat nakon kursa?


Nakon uspješnog kompletiranja kursa “Linux za početnike”, svi polaznici će dobiti certifikat o uspješnom kompletiranju/odslušanju sa svojim imenom i prezimenom, te logotipom portala “BHLLinux.com”. Certifikat je visoke rezolucije te će isti biti isporučen u .PDF formatu kojeg možete podijeliti na Vašim društvenim mrežama.


Kako izgleda certifikat kursa?

Šta kažu prijašnji polaznici kursa “Linux za početnike”?

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE