Sa radom uskoro počinje blog LinuxSaAmarom.com

 

Pokretanje bilo kakvog Linux projekta u našoj zemlji je velik izazov, posebice ako se uzme u obzir činjenica da velik broj korisnika još uvijek ne zna šta je to stvarno Linux a šta nije. Motivisan svojim prethodnim iskustvom i znanjem, donjeo sam odluku da pokrenem zvanični blog pod nazivom ‘LinuxSaAmarom.com’. Blog će biti glavna ‘stanica’ za edukaciju u oblasti upotrebe Linux-a i Linux distribucija u našoj zemlji.

Primarni fokus bloga će biti promocija upotrebe Linux-a i Linux distribucija kroz nadolazeće kurseve I knjige s kojima će korisnici imati priliku savladati svoje prve korake sa Linux okruženjem i njegovim komandama, te se time pripremiti za polaganje LPI Linux Essential certifikata.


Blog će se striktno držati svog sadržaja kao što su kursevi i knjige, te ćeobjavljivati praktičan rad sa Linux komandama kako bi se korisnicima u Bosni i Hercegovini Linux približio sto je više i bolje moguće. Glavni cilj je da blog izraste u jedan respektabilan Linux web sajt te u saradnji sa portalom BHLLinux.com, omogući svima da nauće i savladaju upotrebu Linux-a i Linux distribucija na unikatan način. Blog će također posebnu paznju pridati upotrebi Linux komandi kako bi se pocetnici upoznali sto je bolje moguce sa Linux okruzenjem te savladali njegove komande bez kojih se ne moze zamisliti upotreba bilo koje Linux distribucije.


Ovaj blog bi vremenom nastojao ostvariti suradnju sa srednjim tehničkim školama u Kantonu Sarajevu, kako bi se edukacija u oblasti Linux-a prenjela i uključila u naš obrazovni sistem. Time bi se organizovale ljetnje škole Linux-a gdje bi učenici stekli praktična znanja i vještine upotrebe Linux okruženja i njegovih komandi, što bi im omogućilo samostalno kretanje kroz svijet Linux-a.


Blog je koncipiran tako da će posjetioci imati priliku da na njemu direktno prate kurseve i čitaju Linux knjige koje su u pripremi. Prilikom razmišljanja o ovom blogu, donjeo sam odluku kako blog neće objavljivati svoj sadržaj na društvenim mrežama te će svi komentari na sadržaj bloga biti objavljivani direktno na web stranici a ne izvan njega. Razlog je taj što želim maksimalno izbjeći upotrebu društvenih platformi te ‘zadržati’ ljude na blogu kako bi se maksimalno fokusirali na sadržaj i teme ovog bloga.


Kada su u pitanju praktični tutorijali i rad sa Linux komandama, takav sadržaj bit će rekreiran u vidu video tutorijala te će isti biti dostupni na zvaničnom kanalu bloga ‘LinuxSaAmarom’, što je ujedno i jedina društvena platforma u upotrebi. Blog će nastojati objavljivati članke dvaput sedmićno, a kada se steknu uslovi, bit će razmotrena opcija zapošljavanja saradnika ili plaćenog autora koji će pomoći rad bloga i izradu Linux sadržaja na dnevnoj bazi. Blog uskoro kreće sa radom a više detalja možete čitati u nekoliko narednih postova.

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE