Kako instalirati font na Fedora Linux 38

 

Instalacija fonta na bilo koju Linux distribuciju je dosta jednostavna. I dok neke distribucije kao što su Debian GNU/Linux i Ubuntu, imaju maleni pomoćni program koji korisniku dozvoljava instalaciju novih fontova klikom miša, druge distribucije zahtijevaju tehničko znanje kako bi se novi font instalirao i smjestio u odgovarajući direktorij. U ovom članku, pogledajte kako instalirati novi font na Fedora Linux 38?

Instalacija fonta


Za svrhu ovog članka, pogledat ćemo instalaciju fonta `BeVietnamPRO` kojeg sam ja već preuzeo na svoj Fedora Linux desktop.

Slika 1: BeVietnamPro font | Izvor slike: bhllinux

Pošto je font dostupan na mom desktopu, sada ga možemo instalirati na distribuciju tako što ćemo ove fontove premjestiti u direktorij `/usr/share/fonts/truetype`. Taj zadatak možemo obaviti komandom `mv` u sljedećem formatu.

$sudo mv *.ttf /usr/share/fonts/truetype

Kada se ova komanda izvrši, font `BeVietnamPro` će biti u potpunosti premješten u odredišni direktorij `/usr/share/fonts/truetype`. 

Slika 2: Pregled fonta u odredišnom direktoriju | Izvor slike: bhllinux

Objašnjenje gornje komande je sljedeće:

  • `mv` - komanda za premještanje i preimenovanje datoteka u Linux okruženju. Za više o ovoj komandi, pogledajte priručnik komande `man mv`.

  • `*.ttf` - glob kojim se govori `mv` komandi da premjesti sve datoteke sa `.ttf` komandom u odredišni direktorij.

  • `/usr/share/fonts/truetype` - odredišni direktorij.

Sve što je potrebno uraditi nakon ovoga, jeste resetovanje mašine upotrebom sljedeće komande:

$sudo reboot

Nakon toga, novi font će biti spreman za upotrebu. To bi bilo sve u ovom članku, ako vam se članak dopada, podijelite ga dalje i do čitanja!!!

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE