Kako nadograditi Debian GNU/Linux 11 na Debian GNU/Linux 12

Prošlo je više od godinu dana kako koristim Debian 11 “Bullseye” Linux distribuciju. Sa ovom distribucijom sam napravio jako puno dobrih stvari, započeo sam i svoj frelance posao sa Linux Professional Institutom te sam upravo na ovoj distribuciji preveo LPI materijale kao što su Linux Essentials, LPIC-101 & 102 te WebEssentials sa engleskog na bosanski jezik. Sada je ipak vrijeme da se distribucija nadogradi na novo izdanje Debian GNU/Linux 12 “Bookworm”. U ovom članku, možete pročitati cio proces nadogradnje.

Napomena: Ovaj članak se sastoji iz nekoliko koraka te isti podrazumijeva da koristite Debian GNU/Linux 11 distribuciju, da imate razumijevanje Linux okruženja, komandi i da znate uređivati konfiguracijske datoteke. Visoko je preporučeno da obavezno kopirate vaše podatke na eksterni hard disk, USB ili ih skladištite u besplatan oblak kao što je GoogleDrive i slično.

Korak 1: Prikažite trenutno Debian izdanje koje koristite


 Prvo je potrebno potvrditi da verziju Debiana kojeg koristite. Unosom sljedeće komande, bit će prikazan naziv Debian distribucije i broj verzije. Komanda je sljedeća:

$lsb_release -d

Nakon prikaza Debian izdanja, slijedi ažuriranje i nadogradnja Debian 11 paketa.

Korak 2: Ažuriranje i nadogradnja Debian 11 paketa


Prije nego se izvrši nadogradnja Debian 11 Bullseye distribucije na Debian Bookworm 12, bitno je utvrditi da su svi paketi nadograđeni te da su repozitoriji ažurirani. Taj proces se može izvršiti unosom sljedeće tri komande.

$sudo apt update
$sudo apt upgrade
$sudo apt dist-upgrade

Nakon završetka nadogradnje paketa i repozitorija Debian 11 distribucije, potrebno je izvršiti resetovanje mašine unosom sljedeće komande.

Korak 3: Modifikacija `/etc/apt/sources.list` datoteke


Datoteka `/etc/apt/sources.list` je zasigurno jedna od najvažnijih datoteka u Debian-u, jer ista sadrži izvor repozitorija odakle se dobavljaju aplikacije za Debian GNU/Linux distribuciju. Ova datoteka sadrži izvor aplikacija za Debian 11 “Bullseye” te ju je potrebno modifikovati tako da povuće izvor aplikacija za Debian 12 “Bookworm”. Taj proces se može obaviti u narednih nekoliko koraka.

Prvo je potrebno napraviti direktorij `apt` u `home` direktoriju unosom sljedeće komande:

$mkdir ~/apt

Nakon kreiranja direktorija `apt` potrebno je izvršiti kopiju datoteke `/etc/apt/sources.list` te istu smjestiti unutar novog direktorija `apt`. To se može izvršiti unosom sljedeće komande.

$sudo cp /etc/apt/sources.list ~/apt

Također je potrebno kreirati kopiju dodatnih softver izvora smještenih u direktoriju `sources.list.d` te iste smjestiti u direktorij `apt` koristeći sljedeću komandu.

$sudo cp -rv /etc/apt/sources.list.d/ ~/apt

Nakon kopiranja pomenute dvije datoteke, unosom sljedeće komande možemo potvrditi da su obje datoteke smještene unutar direktorija `apt`. Komanda je sljedeća:

$ls apt/
sources.list sources.list.d

Nakon što su datoteke kopirane u direktorij `apt` potrebno je ažurirati datoteke `/etc/apt/sources.list` i `/etc/apt/sources.list.d` sa Debian 11 na Debian 12. To se može uraditi sljedećom komandom,

$sudo sed -i ‘s/bullseye/bookworm/g’ /etc/apt/sources.list
$sudo sed -i ‘s/bullseye/bookworm/g’ /etc/apt/sources.list.d

Komanda `sed` će zamijeniti u datoteci `etc/apt/sources.list` & `/etc/apt/sources.list.d` sve riječi koje počinju sa `bullseye` na `bookworm` Nakon što su datoteke ažurirane, potrebnno je dodati `non-free-firmware` repozitorij za drajver podršku. Velika novost kod Debian 12 distribucije koja je objavljena 10 juna 2023 jeste ta što instalacijska datoteka sa sobom donosi sve drajvere za procesor, grafičku karticu, audio i mrežnu karticu što nije bio slučaj sa Debian 11 distribucijom. Non-free-firmware repozitorij se može dodati sljedećom komandom.

$sudo sed -i 's/non-free/non-free non-free-firmware/g' /etc/apt/sources.list
$sudo sed -i 's/non-free/non-free non-free-firmware/g' /etc/apt/sources.list.d

Nakon ažuriranja datoteke, uspješno je dodat `non-free-firmware` te su repozitoriji ažurirani sa Debian 11 na Debian 12 distribuciju. Dodatnim izvršavanjem sljedeće komande, možemo pogledati naše nove repozitorije.

$cat /etc/apt/sources.list | grep tail -n5

Kada se komanda izvrši, trebali bismo vidjeti nove repozitorije Debian GNU/Linux 12 distribucije, koji izgledaju ovako.

Ukoliko vidimo sljedeći sadržaj datoteke `/etc/apt/sources.list` to znači da smo uspješno ažurirali datoteku te prebacili softver izvore sa Debian 11 na Debian 12 distribuciju. Posljednji korak u ovom dijelu koji moramo izvršiti jeste ažuriranje repozitorija kako bi Debian povukao nove pakete iz novog repozitorija. To se radi sljedećom komandom.

$sudo apt update

Nakon što se repozitoriji ažuriraju, preporučeno je rebutanje mašine sljedećom komandom kako bi promjene uzele efekta, prije nego što se započne proces nadogradnje Debian-a.

$sudo reboot

Pošto se mašina ponovo pokrene, možemo polako započeti proces nadogradnje Debian 11 “Bullseye” distribucije na Debian 12 “Bookworm”.

Korak 4: Obavljanje minimalne nadogradnje


U određenim scenarijima, obavljanje potpune sistemske nadogradnje će rezultirati uklanjanjem velikog broja paketa koje želite zadržati. Stoga se preporučuje da obavite minimalnu sistemsku nadogradnju kako bi veći broj paketa bio zadržan. Minimalna sistemska nadogradnja će zadržati postojećete sistemske pakete bez njihovog uklanjanja, a ista se može pokrenuti sljedećom komandom.

$sudo apt upgrade --without-new-pkgs

Proces nadogradnje može potrajati nekoliko minuta, pa savjetujem da se malo strpite te budete u pripavnosti ukoliko se tijekom nadogradnje pojave iskočni prozori, koji će od Vas tražiti potvrdu o određenim akcijama.

Korak 5: Obavljanje potpune nadogradnje distribucije


Ukoliko ipak želite u potpunosti izvesti nadogradnju sa Debian-a 11 na Debian 12, onda je opcija potpune nadogradnje distribucije svakako preporučena. Ona će u potpunosti ukloniti sve zastarjele pakete i aplikacije te ih zamijeniti novim paketima I aplikacijama, izvršiti potpunu zamjenu konfiguracijskih datoteka na novo izdanje Debiana-a itd. Proces se može izvesti komandom:

$sudo apt full-upgrade

Bitno je naglasiti da proces potpune sistemske nadogradnje može potrajati i do sat vremena, pa savjetujemo da se strpite i budete u pripravnosti jer će se pojaviti veći broj iskočnih prozora koji će zahtijevati vašu potvrdu. Nakon što se proces završi, bitno je restartovati mašinu kako bi promjene uzele efekta. To se opet može izvesti sljedećom komandom.

$sudo reboot

Nakon što se mašina ponovo pokrene, Debian 12 “Bookworm” je u potpunosti spreman za upotrebu. To možete provjeriti još jednom unosom sljedeće komande u terminal.


$lsb_release -a

Ili upotrebom zgodnog programa po imenu ‘screenfetch’ koji je prikazati fin logotip Debian-a zajedno sa osnovnim specifikacijama vašeg računara ili laptopa. 

Slika 2: Prikaz Debian GNU/Linux 12 informacija | Izvor slike: bhllinux

Ako vidite ovakav izlaz u terminalu, onda Vam čestitamo, uspješno ste izveli nadogradnju Debian 11 distribucije na Debian 12. Do čitanja!!!

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE