10 primjera upotrebe DNF menadžera paketa na Fedora Linux

Fedora Linux distribucija pruža svome korisniku razne načine instalacije aplikacija i paketa. Za početnike, Softver Centar je idealan za dobavljanje aplikacija jer ne zahtjeva upotrebu Fedorinog terminala, dok s druge strane, iskusniji korisnici će ipak odabrati DNF, Fedorin menadžer paketa. U ovom članku, pogledajte 10 primjera upotrebe DNF menadžera paketa na Fedora Linux distribuciji.


Šta je to DNF?


DNF ili Dandified YUM je poboljšana verzija YUM menadžera paketa, koji je od nedavno postao glavni menažer paketa kako za Fedora Linux distribuciju, tako i RHEL (Red Hat Enterprise Linux), CentOS & Alma Linux. Poznavanje upotrebe i korištenja DNF menadžera paketa, je jako korisno kada su u pitanju instalacije aplikacije koje nisu dostupne u repozitorijima ili su preuzete sa njihovih web stranica. Komande i primjeri koji će biti prikazani u ovom članku, mogu se koristiti podjednako na RHEL-u, CentOS-u te Alma Linux distribuciji.

Primjer 1: Izlistaj aktivne repozitorije


Da biste izlistali sve aktivne repozitorije na Fedora Linux-u, možete koristiti sljedeću komandu.

$sudo dnf repolist


Primjer 2: Izlistaj sve repozitorije


Da biste izlistali sve repozitorije (aktivne i neaktivne) na Fedora Linux-u, možete koristiti sljedeću komandu.

$sudo dnf repolist all


Primjer 3: Instalacija paketa


Da biste instalirali paket ili aplikaciju na Fedora Linux, možete koristi sljedeću komandu. Kao primjer instalacije, uzet ćemo web server paket `httpd`.

$sudo dnf install http

Nakon što potvrdite instalaciju unosom slova `y`, terminal će kompletirati instalaciju paketa `httpd`.

Primjer 4: Uklanjanje paketa


Da biste uklonili paket sa Fedora Linux distribucije, možete koristiti sljedeću komandu. Kao primjer uklanjanja paketa, uzet ćemo prethodno instaliran paket `httpd`.

$sudo dnf remove httpd

Kada se komanda potvrdi unosom slova `y`, terminal će izvršiti uklanjanje paketa `httpd`.


Primjer 5: Ažuriranje paketa


Da biste ažurirali paket ili aplikaciju na Fedora Linux distribuciji, možete koristiti sljedeću komandu.

$sudo dnf update inkscape


Primjer 6: Provjera za ažuriranje kompletne distribucije


Da biste provjerili da li postoje dostupna ažuriranja za kompletnu Fedora Linux distribuciju, možete koristiti sljedeću komandu.

$sudo dnf check-update

Nakon izvršavanja, komanda će pokazati listu svih aplikacija i paketa koje je potrebno ažurirati, što je prikazano na slici 6.

Primjer 7: Nadogradnja svih paketa distribucije


Da biste nadogradili sve pakete Fedora Linux distribucije, možete koristiti sljedeću komandu.

$sudo dnf upgrade

Nakon izvršavanja, komanda će prikazati listu svih aplikacija i paketa koji će biti nadograđeni, zajedno sa veličinom ažuriranja u MiB ili GiB, ovisno o samoj veličini preuzimanja.


Primjer 8: Izlistaj grupu paketa


Da biste izlistali sve grupne pakete na Fedora Linux distribuciji, možete koristiti sljedeću komandu.

$sudo dnf grouplist


Primjer 9: Instaliraj grupu paketa


Da biste instalirali sve grupne pakete na Fedora Linux distribuciji, možete koristiti sljedeću komandu. Kao primjer, uzet ćemo “System Tools”.

$sudo dnf groupinstall "System Tools"


Primjer 10: Pretraga paketa


Da biste pronašli određen paket iz repozitorija na Fedora Linux distribuciji, možete koristiti sljedeću komandu. Kao primjer, uzet ćemo `net-tools`.

$sudo dnf search net-tools

Da biste instalirali `net-tools` paket na Fedora Linux distribuciju, možete koristiti komandu `sudo dnf install naziv-paketa` kao što je prikazano na primjeru 3.


To bi bilo sve u prvom dijelu članka “10 primjera upotrebe DNF menadžera paketa na Fedora Linux distribuciji”. Ukoliko Vam se ovaj članak dopada, ostavite vaše komentare, podijelite članak dalje i do narednog dijela.

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE