Dostupna je Fedora Linux 39


Nakon mjeseci aktivnog razvoja i rada, konačno je objavljeno novo izdanje Fedora Linux 39 distribucije. Kao i uvijek, Fedora Linux distribucija sa sobom donosi seriju noviteta, poboljšanu podršku za hardver, novi Linux kernel, poboljšanu verziju gcc 13.2 kompajlera, rpm 4.19, te mnoštvo drugih poboljšanja.

Kratak historijat Fedora Linux distribucije


Fedora Linux distribucija se prvi put pojavila 2003 godine kao fork Red Hat Enterprise Linux distribucije, isporučujući sa sobom kompletna enterprise rješenja besplatno zbog čega je održava kompanija RHEL. Distribucija koristi DNF menadžer paketa uz podršku YUM i RPM menadžera, omogučavajući korisniku instalaciju paketa upotrebom YUM-a ili RPM datoteka.

Distribuciju Fedora je započeo 2002 godine, Warren Togami kao diplomski projekat na Univerzitetu u Havajima, da bi na koncu distribucija prešla pod Fedora Projekat iz čega je kasnije nastala distribucija Fedora Core. Sa prekidom Red Hat Linux distribucije 2003 godine, Fedora Linux distribucija je zvanično postala dio nove kompanije poznate kao RHEL (Red Hat Enterprise Linux).

Ključna razlika između Fedora i RHEL distribucije je bila ta što je RHEL postala zvanično podržana Linux distribucija a Fedora community distribucija koja je omogućavala doprinos ljudi širom svijeta, što je model koji Fedora Projekat prati i dan danas.

Distribucija ima mnoštvo karakteristika i noviteta za razliku od drugih distribucija. Pored svog DNF menadžera paketa, Fedora Linux koristi instaler poznat kao Anaconda.

Instalacijski proces je bitno različit u odnosu na druge distribucije, pa se od korisnika očekuje da ima određene tehničke vještine kako bi pravilno izveo instalaciju ove distribucije. Distribucija pored svega, omogućava instalaciju raznih desktop okruženja kao što je GNOME, KDE, LXDE, MATE pa je na korisniku da odabere svoje omiljeno okruženje.

Interesantan podatak je i taj kako je distribucija koristila imenovanje svojih izdanja od Fedora Core 1 (kodnog imena Yarrow), prvog izdanja Fedora Core distribucije pa sve do Fedora Linux 20 (kodnog imena Heisenburg) kada je imenovanje izdanja prekinuto nakon čega su sva ostala izdanja ove distribucije objavljivana kao Fedora Linux 21, 22, 23, . . . . pa do aktuelnog izdanja Fedora Linux 39. Trenutna verzija Fedora Linux 38 distribucije je podržana do 14.05.2024 godine dok je Fedora Linux 39 podržana do 12.11.2024 godine.

Fedora Linux 39 distribuciju možete preuzeti na sljedećem linku:

https://fedoraproject.org/workstation/download

Više informacija vidite na ovim linkovima


 [1] https://docs.fedoraproject.org/en-US/releases/name_history/

[2] https://docs.fedoraproject.org/en-US/releases/name_history/

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE