Kako instalirati ClipGrab program na Fedora Linux 39

 

Neki će reći kako je preuzimanje video klipova sa interneta nepotrebno upravo zato što postoji internet, te je sve dostupno online. Stvar je ipak drugačija, pa se video klipovi sa popularnih video servisa kao što je YouTube, brišu i onda vaš omiljeni klip više nije dostupan. U tom slučaju, preporučeno je preuzeti omiljeni video klip te ga sačuvati kako biste isti kasnije mogli pogledati. U ovom članku, pogledajte kako instalirati ClipGrab video downloader na Fedora Linux 39.

Ukratko o ClipGrab-u


ClipGrab je popupalni video downloader, koji vam omogućava preuzimanje video klipova sa popularnih servisa kao što je YouTube, Vimeo, Dailymotion, Facebook, Twitter itd. Aplikaciju je razvio developer Philipp Schmieder Medien a prvo izdanje ove aplikacije se pojavilo 5 novembra 2007 godine. Aplikacija podržava preuzimanje video klipova u visokoj kvaliteti, te u formatu .mp4, mp3, ogg ali i wmv.

Registrovana pod GNU/GPL 3.0 licencom, aplikacija je veoma jednostavna za upotrebu sa jasnim korisničkim interfejsom, što krajnjem korisniku omogućava da odmah preuzme video klip zaljepljivanjem URL linka, te dopusti da ClipGrab obavi ostatak posla. Aplikacija je i dalje u razvoju a dostupna je za Windows, Mac, te Linux distribucije.

Kako instalirati ClipGrab


Instalacija ClipGrab-a na Fedora Linux distribuciju se može obaviti na sljedeći način. Prvo je potrebno preuzeti ClipGrab program sa `rpmfind.net` web stranice koristeći program `wget` u sljedećem formatu.

wget https://rpmfind.net/linux/rpmfusion/nonfree/fedora/releases/39/Everything/x86_64/os/Packages/c/clipgrab-3.9.7-4.fc39.x86_64.rpm

Slika 1: Preuzimanje ClipGrab-a sa rpmfind.net web stranice

| Izvor slike: Portal BHLLinux.com

Kada se jednom ClipGrab program preuzme, trebao bi isti biti dostupan unutar ‘Download’ direktorija,

Slika 2: Prikaz ClipGrab-a unutar Download direktorija

| Izvor slike: Portal BHLLinux.com

Nakon što se preuzme ClipGrab, upotrebom sljedeće komande, možemo isti instalirati na Fedora Linux distribuciju.

$sudo dnf install clipgrab-3.9.7-4.fc39.x86_64.rpm

Slika 3: Instalacija ClipGrab-a upotrebom `dnf` menadžera paketa

Izvor slike: Portal BHLLinux.com

Kada se gornja komanda izvrši, terminal će obaviti instalaciju ClipGrab-a na Fedora Linux distribuciju te će isti biti spreman za upotrebu.

Slika 4: Pokretanje ClipGrab-a nakon instalacije

Izvor slike: Portal BHLLinux.com

Ovo bi bilo sve u ovom članku. Ukoliko Vam se isti dopada, ostavite vaše komentare, podijelite članak dalje i do čitanja!!!

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE