Kako instalirati PulseAudio servis na Fedora Linux 38

 

Fedora Linux distribucija originalno dolazi sa PipeWire audio menadžerom a isti je poznat po tome što uzrokuje često audio klikanje, pogotovo tijekom pregleda medijskog sadržaja kroz browsere Chromium te Firefox, ali i Brawe. Ja sam taj problem uspješno riješio uklanjanjem PipeWire audio menadžera te instalacijom PulseAudio servera. U ovom članku pogledajte kako instalirati PulseAudio na Fedora Linux 38?

Šta je to PulseAudio?


PulseAudio je više-platformski umreženi audio server koji se koristi na Linux distribucijama ali i FreeBSD operativnim sistemima. Dizajniran je tako da nudi usmjeravanje svih audio podataka kroz sebe, uključujući procese koji pokušavaju komunicirati direktno sa hardverom, za što koristi ALSA (Advanced Linux Sound Architecture) framework.

Osnovne karakteristike PulseAudio servera ili servisa su: kontrola glasnoće aplikacije, otvorena arhitektura za pluginove za proširenje mogućnosti, kombatibilnost za više audio izvora, rad sa niskom latencijom, dinamička detekcija bluetooth audio uređaja, sposobnost ekvilizacije zvuka na razini distribucije itd.

Instalacija PulseAudio servisa na Fedora Linux 38


Instalacijski proces PulseAudio servisa na Fedora Linux 38 se može obaviti na sljedeći način. Prvo je potrebno zamijeniti `pipewire-pulseaudio` datoteku sa `pulseaudio` kako bi instalacija novog audio servisa bila uspješna. To se radi sljedećom komandom:

$dnf swap --allowerasing pipewire-pulseaudio pulseaudio

Nakon što se datoteka zamjeni, slijedi potpuno uklanjanje `pipewire audio servisa` . Uklanjanje se može izvršiti sljedećom komandom.

$dnf remove pipewire-alsa pipewire-jack-audio-connection-kit

Pošto se jednom `pipewire` audio servis ukloni, može se pristupiti preuzimanju i instalaciji `pulseaudio` servisa. Pomenuti servis se na Fedora Linux 38 distribuciju može instalirati sljedećom komandom.

$sudo dnf install alsa-plugins-pulseaudio

Nakon što se `pulseaudio` servis instalira, potrebno je izvršiti rebutanje mašine kako bi promjene uzele efekta. Rebot možete uraditi sljedećom komandom.

$sudo reboot

Nakon rebutanja, Fedora Linux 38 će raditi na `PulseAudio` servisu. Sada možete bez audio klikanja uživata vaše omiljene filmove i drugi video sadržaj. Ukoliko Vam se ovaj članak dopada, ostavite vaše komentare, podijelite članak dalje I do čitanja!!!.

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE