Kako instalirati Thorim Browser na Fedora Linux 38

 

Linux distribucije podržavaju mnoge internet browsere iako se podrazumijevano sa svakom distribucijom isporučuje Firefox Browser, postoje i drugi veoma kvalitetni internet browseri koje biste svakako trebali probati. Ja sam taj izbor davno napravio pa se već posljednje tri godine družim sa Brave Browser-om koji je za mene zasigurno jedan od najboljih browsera u svijetu Linux-a, ali ipak postoje i drugi manje poznati kojima biste trebali pružiti priliku. U ovom članku pogledajte kako instalirati Thorium Browser na Fedora Linux 38.

Šta je Thorium Browser?


Thorium Browser kako mu samo ime kaže, je nastao kao fork Chromium Browsera prije nekoliko godina. Razvio ga je developer Alexander David sa ciljem da napravi browser koji će postati ‘najbržim browserom u Univerzumu’.

Imenovan prema radioaktivnom elementu Thorium, browser je izrastao u izuzetno brz, stabilan i tvekovan internet browser koji je nadmašio svojim karakteristikama Firefox, Google Chrome pa i sam Chromium, a browser je tako optimizovan da se prilagođava performansama računara na koji se instalira, što ga čini jako zgodnim izborom za one koji traže ovakav jedan browser. Pored svega ovoga, browser je tako brz da bi mu i sam Brave Browser pozavidio pa se njegov developer pobrinuo da se stvori mala zajedina ljudi koja ga dalje razvija i poboljšava.

Više o karakteristikama ovog browsera pogledajte sljedeći link https://linuxtldr.com/installing-thorium-browser/

Instalacija Thorium Browser-a na Fedora Linux 38


Da bismo instalirali Thorium Browser na Fedora Linux 38, potrebno je posjetiti zvaničnu web stranicu projekta te preuzeti `ThoriumBrowser.rpm` instalacijsku datoteku. To možemo uraditi sljedećom komandom. 

$wget https://github.com/Alex313031/thorium/releases/download/M117.0.5938.157/thorium-browser_117.0.5938.157.x86_64.rpm

Nakon što se preuzme instalacijska ‘.rpm’ datoteka u `Downloads` direktorij, možemo izlistati sljedećom komandom ‘.rpm’ datoteku Thorium-a te istu instalirati. Sljedeća komanda će prikazati ‘.rpm’ datoteku Thoriuma-.

$ls -l *.rpm


Nakon što se izlista instalacijska ‘,rpm’ datoteka Thoriuma, možemo koristiti sljedeću komandu kako bismo instalirali Thorium Browser na Fedora Linux 38.

$sudo rpm -ivh thorium-browser_117.0.5938.157.x86_64.rpm


Nakon što se ova komanda izvrši, terminal će dovršiti instalaciju Thorium Browser-a na Fedora Linux 38. Nakon instalacije, Thorium će biti spreman za upotrebu i korištenje.


Slika 1: Thorium Browser | Izvor slike: Portal BHLLinux.com

To bi bilo sve u ovom članku. Ukoliko Vam se isti dopada, ostavite vaše sugestije, komentare, podijelite članak dalje i do čitanja!!!


Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE