Kako instalirati Thorium Browser na Debian GNU/Linux 12


Već neko vrijeme koristim Thorim-Browser na Fedora Linux 38 distribuciji i moram kazati kako sam zaista iznenađen brzinom otvaranja web stranica. Ono što mi se najviše dopada kod ovog browsera jeste činjenica da je on ideala za računala sa slabijim sistemskim performansama, zbog čega bih preporučio svima ovaj browser. Primjera radi, moj laptop HP-Pavilion DV6 koristi Debian GNU/Linux 12 na kojem sam instalirao nedavno ovaj browser te se prijatno iznenadio koliko je brz, stabilan te dosta bolje radi nego Chromium ili drugi slični pretraživaći. Stoga u ovom članku pogledajte kako isntalirati Thorium-Browser na Debian GNU/Linux 12.

 Prije instalacije


Prije instalacije ovog browsera, preporučeno je da se ažuriraju repozitoriji Debian-a te izvrše neophodne nadogradnje ukoliko iste postoje. To se može obaviti izvršavanjem sljedećih komandi.

$sudo apt-get update
$sudo apt-get dist-upgrade

Nakon toga slijedi instalacija Thorium-Browser-a na Debian GNU/Linux 12.

Instalacija Thorium-Browser-a


Instalacija Thorium-Browser-a na Debian GNU/Linux 12 se može obaviti setom sljedećih komandi.

$wget https://dl.thorium.rocks/debian/dists/stable/thorium.list
$sudo mv thorium.list /etc/apt/sources.list.d/
$sudo apt update
$sudo apt install thorium-browser

Uglavnom, gornja komanda `wget` će preuzeti datoteku repozitorija Thorium-Browser-a kako bi se isti mogao instalirati na Debian. Zatim će komanda `mv` premjestiti datoteku repozitorija u direktorij `/etc/apt/sources.list.d`. 

Nakon što se izvrši ažuriranje repozitorija te osvježi datoteka `/etc/apt/sources.list` Thorium-Browser će biti instaliran donjom komandom na Debian GNU/Linux 12. Gornje komande za instalaciju Thorium-Browsera se mogu primijeniti na sve distribucije koje koriste `apt-get` menadžer paketa kao što su Ubuntu, Linux Mint, PopOS, Linux Lite, Zorin OS i druge.

Nakon što se instalira Thorium-Browser, preporučeno je da se restartuje računar ili laptop kako bi promjene uzele efekta te browser bio spreman za upotrebu. To bi bilo sve u ovom članku. Ako vam se isti dopada, ostavite vaše komentare i do čitanja!!!.

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE