Nadogradnja Fedora Linux 38 distribucije na Fedora Linux 39

Prije dva dana, Fedora Project tim je objavio novo izdanje svoje distribucije, Fedora Linux 39. Ovo izdanje sa sobom donosi mnoštvo novina, poboljšanja u performansama distribucije, ažuriran set paketa te novi Linux kernel. Iako je aktuelno izdanje Fedora Linux 38 distribucije i dalje u upotrebi, nadogradnja na novu Fedorinu verziju će Vam omogučiti da iskusite sve novine koje dolaze sa Fedorom 39. U ovom članku, pogledajte kako izvesti nadogradnju Fedora Linux 38 distribucije na Fedora Linux 39.

Napomena prije nadogradnje


Strogo preporučujem da obavezno napravite bekup vaših osobnih podataka prije nadogradnje, kako biste izbjegli gubitak istih. Nadogradnja Fedora Linux distribucije se sastoji u nekoliko koraka koji će biti pomenuti ovdje, te se ista može obaviti najviše do dvije starije verzije. To znači da ukoliko koristite Fedora Linux 37, možete napraviti nadogradnju na Fedora Linux 39. S druge strane, ukoliko koristite Fedora Linux 36, onda je preporučeno da izvedete `clean-install` te Fedora Linux 36 zamjenite sa Fedora Linux 38 (distribucija je podržana do 14.05.2024) pa onda sa nje napravite nadogradnju na Fedora Linux 39.

Korak 1: Ažurirajte trenutnu verziju Fedora Linux distribucije


Prije nadogradnje na novu verziju Fedora Linux distribucije, potrebno je ažurirati postojeću verziju. Ja koristim Fedora Linux 38 tako da je komanda sljedeća.

$sudo dnf upgrade --refreash

Slika 1: Fedora Linux 38 | Izvor slike: Portal BHLLinux.com

Nakon što se ažuriranje kompletira, potrebno je restartovati mašinu sljedećom komandom.

$sudo reboot

Korak 2: Instalirajte `dnf-plugin-system-upgrade` paket


Za nastavak nadogradnje, potrebno je instalirati `dnf-plugin-system-upgrade` paket koji će obaviti nadogradnju sa postojeće verziju na novu Fedorinu verziju. Isti se paket može instalirati sljedećom komandom.

$sudo dnf install dnf-plugin-system-upgrade

Slika 2: Instalacija `dnf-plugin-system-upgrade` paketa | Izvor: Portal BHLLinux.com

U većini slučajeva, gornji plugin je već instaliran, a ako nije, dopustite da terminal obavi proces instalacije kako biste nastavili nadogradnju.

Korak 3: Preuzimanje nove Fedora verzije


Sada je potrebno preuzeti ažurirane pakete zajedno sa novom verzijom Fedora Linux distribucije. To se radi sljedećom komandom.

$sudo dnf system-upgrade download --releasever=39

Slika 3: Nadogradnja paketa sa Fedora Linux 38 na Fedora Linux 39 | Izvor slike: Portal BHLLinux.com

Kako sam već kazao u napomenama prije instalacije, potrebno je obratiti pažnju kako se nadogradnja može izvesti sa sa dvije starije Fedorine verzije, a nikako sa Fedora 36 na Fedora 39. Molim da još jednom pročitate napomenu, prije nego pristupite procesu nadogradnje. Uglavnom, proces preuzimanja ažuriranih paketa i nove Fedorine verzije 39, može potrajati pa molim za strpljenje.Bitno je dodati da tijekom preuzimanja ažuriranih paketa i nove Fedorine verzije, može se desiti da se proces prekine jer pojedini paketi nemaju zadovoljavajuće ovisne biblioteke, pa je tom slučaju potrebno gornjoj komandi dodati argument `allowerasing`. Cijela komanda bi u tom slučaja izgledala ovako.


$sudo dnf system-upgrade --allowerasing download --releasever=39

Korak 4: Dodavanje GPG ključa


Slika 4: Dodavanje GPG ključa | Izvor slike: Portal BHLLinux.com

Nakon što se završi preuzimanje ažuriranih paketa zajedno sa novom Fedorinom verzijom, dobit ćete upit o dodavanju GPG ključa. Nakon što potvrdite upit, terminal će obaviti pripremu prije nego se započne proces nadogradnje na novu Fedorinu verziju 39.

Korak 5: Instalacija nove nadogradnje


Kada se GPG ključ doda, dobit ćete upit da potvrdite restart mašine, kako bi se nadogradnja, na novu Fedorinu verziju, obavila. Kako bi se nadogradnja započela, potrebno je unjeti sljedeću komandu u terminal.

$sudo dnf system-upgrade reboot

Ova će komanda restartovati Fedora mašinu, te započeti proces instalacije nadogradnje. Isti može potrajati i do pola sata, pa vas molim za strpljenje. Kada se proces nadogradnje kompletira, vaš računar ili laptop bi trebao da se pogoni novom Fedora Linux 39 distribucijom kao što je slučaj kod mene.

Slika 5: Fedora Linux 39 | Izvor slike: Portal BHLLinux.com

Ako ste ispratili sve korake uredno, onda Vam želim čestitati. Uspješno ste obavili nadogradnju Fedora Linux 38 distribucije na Fedora Linux 39. Ukoliko Vam se ovaj članak dopada, ostavite vaš komentar, podijelite članak dalje i do čitanja!!!.

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE